Британски хуманитарци на Хаитију оптужени да су плаћали за секс

Велика Британија је почела истрагу о свим сексуалним злоупотребама на радном месту. На удару је и једна од најпознатијих светских хуманитарних организација, британски “Оксфам“, који је у центру скандала због сексуалних активности њених чланова док су били у мисији на Хаитију. Клупко се одмотава, па сличне оптужбе стижу из Филипина, Бангладеша, Непала.

Британска јавност жели да зна детаље о дешавањима на Хаитију након разорног земљотреса 2010. године. До сада је објављено да је десет хуманитарних радника "Оксфама" суочено са оптужбама за сексуалну злоупотребу - плаћали су за секс и скидали са интернета дечју порнографију.

Алфредо Антоан из Комисије Хаитија за планирање и сарадњу каже да ће затражити од власти Хаитија да, у складу са законом, привремено забране рад "Оксфаму" и да почну истрагу. "Ако оптужбе буду потврђене жртве морају да поднесу жалбу", додаје Антоан.

"Оксфам" је једна од највећих глобалних хуманитарних организација, а овај скандал угрожава њихове операције широм света. После хитног састанка са британском владом стигло је извињење, а руководство и угледни чланови подносе оставке.

"Оно што се догодило на Хаитију је супротно нашим правилима и вредностима. Сви ми у Оксфаму имамо осећај срамоте и нећемо дозволити да се тако нешто понови", поручује извршни директор "Оксфама" Вини Бјанњима.

Британска влада прети да ће престати са финансирањем из јавних фондова уколико се све не расветли до краја.

Министарка за хуманитарну помоћ Велике Британије, Пени Мордонт сматра да је реч о издаји људи којима је била потребна помоћ и оних који су их послали тамо у хуманитарну мисију. "То је ужасан скандал", истиче Мордонтова.

Осим губитка финансијске подршке из Лондона, "Оксфам" би могао да изгуби и 29 милиона фунти које добија из европских фондова. Европска комисија зато тражи хитну и транспарентну истрагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи