Би-Би-Си: У америчком нападу убијени и Руси?

Најмање двa рускa борца убијена су у америчким ваздушним нападима на североистоку Сирије прошле недеље, а "Би-Би-Си" наводи да је највероватније реч о плаћеницима које је унајмила приватна војна фирма која сарађује са сиријском провладином војском.

Русија за сада није потврдила смрт војника, о којој су најпре писали амерички војници, већ је само навела да такве вести не треба третирати као "примарне изворе".

САД је саопштила да је у прошлонедељним нападима убила више од 100 бораца, а амерички министар одбране Џим Матис истакао је да, упркос медијским написима, нема потврду да међу убијенима има руских плаћеника.

"Не могу то да потврдим, ни реч о томе нисмо чули од Централне команде или Пентагона", рекао је Матис.

Стотине бораца повезаних са сиријским председником Башаром ел Асадом напали су позиције Сиријских демократских снага (СДФ) које подржавају САД у провинцији Деир ел Зор. 

Они су наводно прешли реку Еуфрат, ударајући на базу Сиријских демократских снага, где су били присутни и амерички саветници, преноси Би-Би-Си.

Американци су одговорили ваздушним и артиљеријским нападом 7. фебруара терајући провладине борце да се повуку.

Сиријски државни медији пренели су да су у нападима погинуле десетине људи.

У међувремену, руско Министарство одбране навело је да су сиријске провладине снаге нападнуте када су спровеле операцију против бораца Исламске државе.

Кремљ позива медије на опрез због дезинформација о Сирији

Портпарол руског председника Дмитриј Песков позвао је медије да се у извештавању не руководе "искривљеним подацима" о наводно великом броју Руса убијених у Сирији.

"Позивамо све да се не воде погрешним информацијама, намерним или ненамерним, и да буду опрезни ", рекао је Песков поводом навода о великом броју Руса убијених у сиријском граду Деир ел Зор 7. фебруара.

Извор из руског Министарства одбране раније је рекао за Тас да су нетачни извештаји о десетинама и стотинама руских грађана, наводно убијених у Сирији.

Због недостатка конкретних података о том питању, Песков је рекао да не разуме новинара, који је питао да ли је могуће да се прогласи жалост за великим бројем Руса, наводно убијених у Сирији 7. фебруара, при чему, како је рекао Кремљ нема конкретне информације о броју руских грађана у Сирији.

"Не може се искључити да руски грађани могу да буду на тлу Сирије. Они нису руски војници, то је све што можемо да кажемо, али, у сваком случају, наши грађани су руски грађани, шта год да се деси", закључио је Песков.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи