Туск: Ојачати везе ЕУ са регионом и унутар региона

Председник Европског савета Доналд Туск најавио је јачање веза између ЕУ и Западног Балкна као и јачање веза међу самим земљама региона. Туск и аустријски канцелар Себастијан Курц разговартали су у Бечу, између осталог, и о Западном Балкану.

Доналд Туск је после састанка са аустријским канцеларом рекао да су разговарали о самиту ЕУ Западни Балкна који ће се у мају одржати у Софији чији циљ је јачање веза, како са регионом тако и унутар региона.

 

"То се односи на више инвестиција у транспортну инфраструктуру, јачање размене у образовању и култури како би комуникација међу грађанима била лакша и бржа", поручио је Туск.

Председник Европског савета разговарао је у Бечу са аустријским канцеларом о предстојећем самиту лидера ЕУ на којем ће у првом плану бити наредни вишегодишњи ЕУ буџет који ће бити заснован на приоритетима ЕУ у следећој декади.

Туск је најавио да ће поред безбедности и одбране, дигиталних технологија и образовања, међу приоритетима ЕУ у следећој декади бити и заустављање илегалне миграције у ЕУ, у чему председседник Европског савета види и значајну улогу земаља Западног Балкна.

Према његовим речима "Самит ЕУ Западни Балкан у Софији биће значајан и за јачање сарадње у областима од заједничког интереса, укључујући безбедност и миграције, јер како је рекао, учешће Западниг Балкана, "као вековног чувара европски граница у зауставаљању мигрантског таласа у Европу 2015. године било је значајно".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво