Амбасада Русије: Коментар холандског министра "лажна вест"

Руска амбасада у Холандији одбацила је као "пример лажне вести" коментар холандског министра спољних послова Халбеа Зејлстре о наводном агресивном руском плану за стварање "велике Русије".

Шеф холандске дипломатије Халбе Зејлстра признао је да је лагао када је 2016. године изјавио да је присуствовао састанку на којем је руски председник Владимир Путин рекао да има детаљне планове за "велику Русију".

"Русију криве за ширење дезинформација, док холандски званичници константно дају овакве неосноване изјаве. Није ли ово пример лажне вести директно усмерене против наше земље?", наведено је у саопштењу руске амбасаде у Холандији, преноси Ројтерс.

Током предизборне кампање пре две године, Зејлстра је рекао да је 2006. године био у Путиновој дачи када је чуо како лидер Кремља говори о плановима за "велику Русију" која би, наводно, обухватила и неке руске суседе.

Међутим, Зејлстра је у понедељак признао да никада није био на састанку с Путином и да је за наводни Путинов коментар чуо "из друге руке".

"Тај разговор је заиста одржан и неко ко му је присуствовао рекао ми је шта је председник Путин казао о великој Русији", саопштио је холандски министар, након што је у интервјуу холандском дневнику Де Волкскрант признао да је лагао.

Зејлстра је, у говору 2016. године који је снимљен камером, рекао да је Путин у тадашњем одговору навео да би "велика Русија" обухватила Русију, Белорусију, Украјину и балтичке земље "а да би било добро имати и Казахстан".

"Био сам у задњем делу просторије, али сам јасно могао да чујем Путинов одговор на питање о томе шта сматра великом Русијом", рекао је Зејлстра 2016. године на тадашњем скупу своје Народне партије за слободу и демократију, која предводи нову холандску владу.

Признање шефа холандске дипломатије објављено је уочи његовог састанка с руским министром спољних послова Сергејем Лавровим који је заказан за среду, напомиње британска агенција.

Односи између Русије и Холандије су, иначе, захладнели откако је авион малезијске авиокомпаније МХ17 срушен јула 2014, са 196 холандских држављана у летелици, наводи Ројтерс.

Холанђани су окривили Русе за обарање тог авиона и истрагу фокусирали на идентификовање осумњичених којима ће се судити у Холандији.

Опозиционе странке су позвале на дебату о Зејстрином положају, али је премијер Март Руте рекао да иако је Зејлстра направио "велику грешку", он остаје поуздан члан владе и не мора да подноси оставку.

Руте је, у изјави новинарима, рекао и да не сматра да су се односи с Русијом додатно погоршали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво