Ким Џонг Ун позива на даље помирење са Јужном Корејом

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун позвао је на "даље оживљавање топле атмосфере помирења и дијалога" са Јужном Корејом, створене Зимским олимпијским играма, и издао "важне инструкције" за то.

Ким Џонг Ун се захвалио Јужној Кореји што је дала "посебан приоритет" учешћу Северне Кореје на Зимским олимпијским играма, пренела је севернокорејска државна новинска агенција КЦНА.

Ким Џонг Ун, чија су тестирања ракета и нуклеарних бомби изазвала међународне тензије, похвалио је Сеул што је домаћин делегацији његове земље на играма у Пјонгчангу, наводи Би-Би-Си.

Иако се учешће Северне Кореје на Зимским олимпијским играма сматра значајним отопљавањем односа између Сеула и Пјонгјанга, постоји забринутост да је то омогућило Северној Кореји освајање "пропагандне победе", напомиње се у тексту.

Кимову очигледну "офанзиву шарма" у Јужној Кореји предводила је његова сестра Ким Јо Џонг, али треба имати у виду да је Северна Кореја на удару низа санкција САД, УН и ЕУ због својих оружаних програма, а уз то је и Јапан изразио скепсу кад је реч о поменутој "офанзиви".

"Свестан сам да неки људи тврде да би Северну Кореју требало да наградимо, јер се ангажује у дијалогу. Искрено, мислим да је такво виђење сувише наиво. Верујем да Северна Кореја жели да купи време како би наставила са својим нуклеарним ракетним програмом", упозорио је јапански министар спољних послова Таро Коно уочи отварања ЗОИ.

У међувремену, јужнокорејски председник Мун Џае Ин рекао је да су САД отворене за преговоре са Пјонгјангом.

Мун није изнео више детаља с тим у вези, али се његов коментар вероватно односио на изјаву коју је амерички потпредседник Мајк Пенс дао при повратку у Вашингтон из Сеула, где је присуствовао свечаном отварању ЗОИ, оцењује Би-Би-Си.

"Ако желите да преговарате, преговараћемо", рекао је тада Пенс, али је истовремено истакао да ће САД наставити да врше притисак на Пјонгјанг, како је пренео Вашингтон пост.

Кимова сестра је у суботу предала његово писмо председнику Муну, с позивом да посети Пјонгјанг, а ако се тај самит заиста догоди, то ће бити први састанак корејских лидера после више од деценије, закључује Би-Би-Си.

"Санкције угрожавају право на постојање"

У међувремену, Северна Кореја затражила је од генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса да организује међународни форум правних експерата, како би се разјасниле све јаче санкције Савета безбедности УН према тој земљи, за које кажу да угрожавају "право на постојање" њихових грађана.

У саопштењу севернокорејске мисије при УН наводи се да појачане санкције, подстакнуте САД и њиховим присталицама, стварају блокаду, нарушавају сувереност земље и крше међународно право, преноси АП.

Севернокорејска мисија је оптужила СБ УН да се понаша нецивилизовано тиме што друштво Северне Кореје жели да врати у историју и тиме што народу Северне Кореје крши право на живот и развој.

Северна Кореја је од секретаријата УН тражила организовање правног форума пре годину дана, међутим, захтев им је одбијен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво