Претрага места пада авиона Ан-148, пронађена црна кутија са параметрима лета

Током операције претраге терена, пронађена је црна кутија из авиона Ан-148 која бележи параметре лета. Авион "Саратов ерлајнса" срушио се јуче у Подмосковљу. Страдало је свих 65 путника и шест чланова посаде.

Спасилачке екипе пронашле су на месту пада авиона Ан-148 црну кутију која бележи параметре лета, изјавио је јутрос шеф регионалног директората руског Министарства за ванредне ситуације Сергеј Полетјкин.

"Црна кутија са параметрима лета пронађена је у 18. сектору (операције претраге). Међудржавни ваздухополовни комитет (ИАЦ) ради на потврђивању и идентификацији уређаја", рекао је Полетјкин, јавила је агенција Тас.

Према његовим речима, девет авиона утврђује где се све налазе разбацани остаци летелице, а зона претраге подељена је на 29 сектора.

"Главни напори су сада фокусирани на потрагу за остацима жртава и сакупљања делова летелице", рекао је Полетјкин.

Операција претраге на месту пада авиона трајаће око недељу дана, изјавио је руски министар саобраћаја Максим Соколов.

Остаци авиона су разбаци на подручју од најмање 30 хектара, рекао је први заменик директора Центра за управљање кризама Министарства за ванредне ситуације Игор Кутровски, а претрагу отежава обилан снег и компликована конфигурација терена.

"Обимне специјалне снаге распоређене су на месту пада авиона – 900 мушкараца и 100 комада опреме. Операција претраге по сменама одвија се без престанка", рекао је Кутровски на састанку радне групе Владине Комисије за ванредне ситуације, преноси Тас.

На месту несреће су и званичници Истражног комитета.

Руски истражни комитет је саопштио да нема оштећења унутар путничке летелице Ан-148 и да се експлозија догодила када је авион ударио у земљу, пренела је агенција Тас.

Рођацима погинулих који су идентификовани пружена је потребна помоћ, а у Москви и Орску за њих су резервисане хотелске собе, рекао је Кутровски. 

У контакту са породицама жртава је и тим од 29 психолога.

Процедура идентификовања остатака погинулих путника и чланова посаде јесте у току у Москви и Орску.

Истражитељи су узели узорке горива из срушеног авиона, рекао је руској агенцији извор у регионалној влади, додавши да се проверавају све организације везане за "Саратов ерлајнс".

Руски председник Владимир Путин све време добија информације у вези са истрагом о паду авиона, а још је рано говорити о узроцима несреће, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, јавила је агенција Тас.

"Шеф државе константно се информише", рекао је Песков.

"Ако тражите неки коначан извештај (владине) комисије (о узроцима несреће), наравно, у овом тренутку је немогуће имати извештај, јер је прошло мање од 24 сата (од трагедије), истакао је Песков.

Произвођач из Украјине би да се придружи истрази

Украјинска државна компанија "Антонов", која производи и поправља авионе, саопштила је да је спремна да се придружи истрази о паду авиона типа "антонов 148" руске авио-компаније у Московском региону, док се истрага наставља под отежаним околностима због дубоког снега на месту несреће.

"Компанија 'Антонов' ће се свакако придружити истрази о паду авиона 'антонов 148' у близини Москве. Узећемо учешће, наравно, ако руска страна то затражи", рекла је портпаролка украјинске компаније, додавши да још нема информацију да ли је Русија упутила такав захтев.

Прес-служба "Антонова" је указала да је авион који се јуче срушио произведен у Воронежу у сарадњу са Украјином, преноси Тас.

Путнички авион "антонов 148" руске авио-компаније "Саратов ерлајнс" срушио се јуче након што је нестао са радара убрзо по полетању са аеродрома "Домодедово" у Москви ка Орску у области Урала, у близини руске границе са Казахстаном, у Оренбуршкој области.

Остаци летелице уочени су у близини села Степановско у Московском региону, а од 65 путника и шест чланова посаде колико их је било у авиону нико није преживео.

Руска компанија "Саратов ерлајнс" приземљила је све авионе "антонов 148" и обуставила њихове летове после јучерашњег пада такве летелице, саопштила је прес-служба те компаније, прецизирајући да таквих авиона има шест.

У саопштењу се наводи да је "антонов 148" који се јуче срушио, у јануару ове године прошао Ц контролу те да су сви делови мотора, каросерије и крила тада темељно испитани и истиче се да је уочи полетања из Москве авион јуче прегледан и није установљен никакав недостатак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво