Девет земаља ЕУ пред судом због загађења

Брисел предузима законске мере против девет земаља Европске уније, у којима је процес смањења емисије штетних гасова сувише спор, да би се избегле последице по здравље људи и животну средину. Иако је последњих година квалитет ваздуха у Европи побољшан, загађеност је и даље висока и узрок око 400.000 случајева превремене смрти.

Пред Европским судом правде, по свој прилици, наћи ће се Немачка, Велика Британија, Шпанија, Француска и владе још пет земаља ЕУ, чији су планови за смањење загађености ваздуха Бриселу неубедљиви. Између, осталог и због знатне употребе угља у производњи електричне енергије, и других прљавих технологија.

У Лондону и око 130 градова 23 државе Уније, већ су прекршени дозвољени лимити емисије азот-диоксида. Немачке власти боре се с тим како да умање потрошњу дизел горива, а да не ослабе моћну ауто-индустрију, која је у кризи после скандала с лажирањем резултата емисије гасова возила.

"Нема брзог решења за милионе дизел возила. Код половине су већ промењени програми за контролу издувних гасова, а код осталих ће то бити завршено ове године. Морамо да решимо проблем аеро-загађења у 20 градова", истакла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

У испуњавању стратегије за смањење емисије штетних гасова и побољшање здравља становништва до 2030. подбацују и Пољска и Бугарска, против којих су већ покренути поступци. Најмање су загађене земље Скандинавије и Балтика.

"Нећемо више чекати. Рокови за испуњење критеријума су одавно истекли. Казнићемо владе у Европској унији, које нису испуниле обавезе", поручује Кармену Вела, комесар ЕУ за животну средину.

Председавајућа Европској унији, Бугарска, има највећу стопу смртности услед загађеног ваздуха са 13.000 преурањених смрти годишње.

Економска штета од загађења у Унији, достиже четири милијарде евра у трошковима здравственог осигурања и 16 милијарди евра у изгубљеним радним данима.

број коментара 0 пошаљи коментар