Ухапшена двојица припадника џихадистичких "Битлса"

Снаге побуњеника у Сирији, које подржавају САД, заробиле су два озлоглашена британска припадника ћелије Исламске Државе, за које се сумња да су умешани у брутална мучења и убиства талаца са Запада, потврдили су амерички званичници.

Њих двојица су били део четворочлане групе Исламске државе из Велике Британије, коју су њени таоци назвали "Битлси" због британског акцента и порекла.

Вођа групе био је Мухамед Емвази, познатији као "Џихади Џон", који је убијен 2015. године у нападу дроном који је извршила ЦИА.

Према наводима двоје америчких званичника, Сиријске демократске снаге су недавно заробиле Александу Котија и Ел Шафија Елшеика и њих испитују амерички истражитељи, преноси Еј-Би-Си њуз.

Како је рекао један од званичника, њих двојица су ухваћени почетком јануара током операције у источној Сирији.

Четврти члан групе наводно је заробљен и налази се у притвору у Турској.

Мухамед Емвази је био вођа групе и "глас иза" снимака Исламске државе, на којима су приказана одсецања главе америчких талаца Џејмса Фолија, Стивена Сотлофа и Абдула-Рахмана Касига.

Мајка убијеног Џејмса Фолија, Дајан Фоли поручила је да жели суђење за двојицу Британаца који су били део ћелије ИД, и да очекује да они добију доживотне затворске казне.

Дајан Фоли је за Би-Би-Си рекла да хапшења неће вратити њеног сина, али да се нада да ће то заштити друге да не буду жртве такве врсте злочина.

"Њихови злочини се не могу ни замислити. Они заиста нису учинили ништа добро у свету, тако да мислим да треба да проведу остатак живота у затвору", рекла је Фолијева мајка.

број коментара 0 пошаљи коментар