Шулц одустао од функције шефа дипломатије

Лидер СПД-а Мартин Шулц саопштио је да је одустао од намере да буде министар спољних послова у новој коалиционој влади Немачке, да би "окончао персоналну дебату" унутар странке.

Лидер немачких социјалдемократа је у писаној изјави саопштио да жели да оконча персоналну дебату и тиме омогући позитивно изгласавање велике коалиције.

"Овим јавно одустајем од уласка у нову владу и надам се да ће тиме персонална дебата унутар СПД-а бити окончана", нагласио је Шулц.

Дискусија о њему, како је нагласио у писаној изјави, угрожава успешно изгласавање коалиционог споразума.

Шулц је одлуку донео после критике партијских другова, два дана након што је са шефицом ЦДУ Ангелом Меркел постигнут договор о "великој коалицији".

Незадовољство је изазвано зато што је Шулц раније најављивао да неће бити члан владе канцеларке Ангеле Меркел.

Чланови СПД-а треба до 2. марта да се изјасне о коалиционом споразуму.

На мети критике и Ангела Меркел

С друге стране, и Ангела Меркел се нашла на мети оштре критике партијских колега.

Подмладак ЦДУ-а и поједини посланици те странке у Бундестагу захтевају, због коалиције са СПД-ом као и предложеним кадровима за нову владу, промене на челу партије.

Шеф омладине ЦДУ-а Паул Цимијак указао је да постоји велико незадовољство унутар странке.

Посланик Клаус Петер Вилч позвао је ЦДУ да се припреми за време после Ангеле Меркел.

"Морамо у ЦДУ-у већ сада размишљати о томе како да се персонално поставимо без Меркелове", рекао је он дневнику Рајнише пост, додајући да ће овај мандат владе брзо бити завршен.

И посланик Кај Вегнер, који је уједно и заменик лидера у покрајини Берлин, саопштио је медијима да унутар ЦДУ "ври".

"Наши чланови, с правом, указују да недостаје одлучно опхођење са нашим вредностима. Морамо наредне године искористити како бисмо се садржајно и персонално поставили у циљу повратка изгубљеног поверења", рекао је Вегнер.

Договор о "великој коалицији" ЦДУ-а и СПД-а постигнут је након што је од парламентарних избора у Немачкој прошло више од четири месеца.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 09. феб 2018, 16:34)
anonymous [нерегистровани]

Bilo ko je na vlasti , nista se ne menja

Najvaznija politicka pitanja u nemackoj su spolja definisana i tu se nece nista promeniti bez obzira koja koalicjja vlada ili ko je na vlasti