Усвојене смернице ЕУ о периоду након Брегзита

Савет ЕУ усвојио је допуну преговарачких директива за преговоре о Брегзиту који детаљно описују позицију ЕУ-27 у вези са транзиционим периодом.

Ове преговарачке директиве пружају Комисији, као преговарачу ЕУ, мандат да започне разговоре са Великом Британијом о овом питању.

"Министри ЕУ дали су јасан мандат Комисији о томе какав тип транзиционог периода предвиђају: онај у коме ће се у потпуности поштовати ЕУ стандарди у Великој Британији и током кога неће бити учешћа (Велике Британије) у институцијама ЕУ и при доношењу одлука", изјавила је заменица премијера Бугарске Екатрина Захаријева.

Предложени датум за крај прелазног периода после изласка Велике Британије из ЕУ је 31. децембар 2020. године.

Према ставу ЕУ, током транзиционог периода цело ЕУ законодавство и даље ће се примјењивати на Уједињено Краљевство као да је држава чланица. Измене закона усвојене од стране институција ЕУ, тела, канцеларија и агенција током тог периода такође ће се примјењивати у Великој Британији.

Примењиваће се и сви постојећи регулаторни, буџетски, надзорни, правосудни и извршни инструменти и структуре ЕУ, укључујући и надлежност Суда правде Европске уније. 

Када је реч о области слобода, безбедности и правде, где Велика Британија има право да прихвати или одустане од појединачних закона, постојећа правила ће се примјењивати на акте усвојене током транзиције на које се Велика Британија обавезла пре изласка. 

О трговинској политици 

Када је реч о трговинској политици и међународним пословима, Велика Британија ће, одлуком Савета ЕУ, током транзиционог периода остати у обавезама које проистичу из споразума закључених од стране ЕУ, али више неће учествовати у било којим органима који су установљени овим споразумима. 

Пошто ће Велика Британија наставити да учествује у царинској унији и јединственом тржишту и током транзиције, она ће морати да настави да се придржава трговинске политике ЕУ, примјењује царинску тарифу ЕУ и прикупља царинске дажбине ЕУ и да осигура да се све ЕУ провере врше на граници.

Ово такође подразумева да у том периоду Велика Британија неће бити обавезана међународним споразумима у самосталном капацитету у областима које су у надлежности права ЕУ, осим ако то не одобри ЕУ, наводи се у докумету Савета ЕУ. 

Министри европске двадесетседморице потврдили су да Велика Британија, током прелазног периода, а после изласка из ЕУ, као трећа држава, више неће учествовати у институцијама и одлучивању ЕУ. 

Велика Британија више неће присуствовати састанцима група експерата Европске комисије, комисија или других сличних субјеката у којима су представљене земље чланице. 

Изузетно, од случаја до случаја, Велика Британија би могла бити позвана да присуствује једном од ових састанака без права гласа, наводи се у саопштењу изадатом после састанка Савета ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара