Наваљни ухапшен када се појавио на протесту у Москви

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни ухапшен је због кршења прописа о организовању протеста, који се данас одржавају широм земље, потврђено је агенцији "Тас" у министартсву унутрашњих послова. Полиција је претходно упала у канцеларију Наваљног, након што су његове присталице почеле протесте позивајући на бојкот председничких избора, јавља “Ројтерс”.

"У московској улици Тверскаја полиција је ухапсила Наваљног - организатoроа неодобрених демонстрација", навела је полиција, пренела је агенција Тас.  Одведен је у локалну полицијску станицу, додаје се у саопштењу.

Он је раније позвао своје присталице да се окупе у центру Москве на протесту, иако га градске власти нису одобриле, а одбио је друге локације које су му власти предложиле.

Наваљни је ухапшен одмах након што се придружио протесту, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименованог активисту који се бори против корупције, а који је то написао на Твитеру.

Истовремено, Блумберг наводи да је Наваљног полиција угурала у аутобус убрзо након што је стигао на демонстрације, као што, како америчка агенција тврди, показује видео-снимак уживо са лица места.

"Ухапшен сам. Није важно. Дођите у Тверскају. Ви не излазите ради мене, већ ради себе и своје будућности", написао је Наваљни на свом Твитер налогу неколико минута након хапшења, наводи Блумберг.

Претходно је полиција упала у канцеларију Наваљног у Москви, након што су његове присталице почеле протесте широм земље, јавља Ројтерс.

Полиција је провалила у канцеларију користећи алат као што је брусилица, уз објашњење да проверава наводе да се унутра налази бомба, наводи британска агенција позивајући се на фотографије и поруке које су на друштвеним мрежама објавиле присталице руског опозиционара.

Независна група ОВД-Инфо саопштила је да је током полицијске рације ухапшено шест сарадника Наваљног, те да су они међу више од 90 људи који су, како тврде, до 14.00 по московском времену ухапшени широм Русије.

Полиција је, током рације, у канцеларији Наваљног обуставила рад ТВ студија који је емитовао дневнике на интернету, али још један такав студио на другој локацији и даље ради, додаје Ројтерс. 

Јутрос је портпаролка Алексеја Наваљног, Кира Јармиш, изјавила је да је руска полиција јутрос почела да проваљује у његову канцеларију у Москви, користећи брусилицу.

На фотографијама које су на интернету објавиле присталице Наваљног види се како се око 14 полицајаца јутрос окупило испред улаза у његову канцеларију, а на некима се види и да су провалили унутра и почели да испитују људе, навела је раније британска агенција.

Наваљном је, иначе, забрањено да се кандидује на изборима за председника Русије који су расписани за 18. март, док анкете наговештавају да ће руски председник Владимир Путин лако однети изборну победу.

У међувремену, присталице Наваљног данас одржавају протесте позивајући на бојкот избора.

Московска полиција је саопштила да се око 1.000 људи окупило на том протесту у центру Москве, пренела је агенција Тас.

Ројтерсов извештач наводи да је видео јако полицијско присуство уочи почетка протеста, са командним центром и аутобусима пуним полицајца паркираних у споредним улицама.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара