Земан остаје председник Чешке, Драхош признао пораз

Након пребројаних резултата из 98,74 одсто изборних јединица, Милош Земан води у другом кругу председничких избора у Чешкој са 51,64 одсто освојених гласова, док његов противкандидат Јиржи Драхош има 48,35 одсто гласова, јавља чешка агенција ЧТК.

Досадашњи председник Чешке Милош Земан освојио је нови петогодишњи мандат победом у другом кругу председничких избора у тој земљи, рекавши је да је ово његова "последња политичка победа".

Обраћајући се присталицама Земан је обећао да ће "радити као и до сада".

"Ово је моја последња политичка победа, неће бити политичких пораза", рекао је Земан, преноси Ројтерс.

Земанов противкандидат Јиржи Драхош признао је пораз. 

"Желео бих да честитам победнику избора Милошу Земану", рeкао је Драхош окупљеним присталицама, али је најавио да планира да остане у политици.

Наводи се да је након пребројаних резултата из 98,74 одсто изборних јединица, Земан (73) у вођству са 51,64 освојених гласова, док бивши председник Академије наука Чешке Драхош (68) има 48,35 одсто гласова.

Земан се залаже за ближе односе са Русијом и Кином док је Драхош наклоњен ЕУ.

Ројтерс је раније објавио да многи на ове изборе гледају као на референдум на којем се грађани изјашњавају о актуелном председнику Земаnу, бившем премијеру левог центра који је направио оштар заокрет ка десно.

Земан је, у првом кругу гласања пре две недеље, освојио највише гласова од укупно девет председничких кандидата, али ипак недовољно да би избегао други круг, подсетила је агенција АП.

Земан је освојио 38,6 одсто, а Драхош 26,6 одсто гласова за председника земље, који током петогодишњег мандата има претежно церемонијалну улогу.

Актуелни председник је фаворит, истакла је агенција АП уз напомену да испитивања јавног мњења показују да ће трка бити тесна током дводневног гласања које је почело јуче.

Према Уставу Чешке, председник бира премијера после општих избора.

Чешка влада предвођена Андрејем Бабишем поднела је оставку у среду пошто јој је изгласано неповерење, али је Земан одмах затражио од Бабиша да опет покуша да формира владу. 

Земан је изјавио да ће чак и ако изгуби на изборима, он Бабиша поставити на место премијера пре него што му истекне председнички мандат, 8. марта.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 27. јан 2018, 17:26) - anonymous [нерегистровани]

Одлично

За нас су ово добре вести! Честитам Чесима на добром избору!