Јевтић: Подршка повратницима ће бити стална

Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић рекао је да обиласком места где живе српски повратници да жели свима да пошаље јасну поруку да ће његова подршка и подршка министарства на чијем је челу повратницима у свим срединама на Косову бити стална и неизоставна.

Породици Дубић је поручио да ће им материјална штета бити надокнађена и додао да "они који не мисле добро повратицима не мисле добро ни себи".

Снежана Дубић, самохрана мајка шесторо деце, рекла је прошлог викенда председнику Србије Александру Вучићу да је пољопривредна механизација од државе стизала у Исток, али да су појединци узимали за себе. Он се жалила и да са шесторо деце живи од једне плате, те замолила председника за запосљење најстаријег сина.

У оквиру посете Србима у Истоку, Јевтић је обишао и ОШ "Радош Тошић", у Осојану, разговарао са наставним особљем и директором школе о томе на који начин може да им помогне и поклонио им икону Сетог Саве пожелевши свима више деце у школи у будућности, саопштено је из Јевтићевог кабинета.

Министар је у кратком интервију за Радио "Браво" из Осојана, који се налази у просторијама ове школе, изјавио да је уверен да након посете председника Србије Александра Вучића Косову за Србе на овим просторима долазе бољи дани и да су већ предузети неки конкретни кораци како би се додатно помогло свима којима је помоћ потребна.

Истако је да очекује ускора решења и за неке системске проблеме. Јевтић је поздравио гест руководства радиjа "Браво", да запосли младог Леонида Дубића, рекавши да ово мора бити пример свима који желе да Срба на Косову буде више, јер су незапосленост и недовољна економска развијеност повратничких средина проблеми који се морају решити што пре.

Најавио је и покретање пројекта производње лука који ће се финансирати од стране Министарства за заједнице и повратак, где су обезбеђена средства и што је још важније тржиште. То ће итекако помоћи повратницима да економски ојачају.

"Срби данас у општини Исток, повратници, живе тешко. Али сви морамо признати да је живот данас нешто бољи и поред свих проблема. Осојане данас и Осојане када сам први пут овде дошао није исто, данас је боље и то се осећа", реко је Јевтић.

Он је напоменуо да је ту нови парохијски дом, нови Омладински центар са базеном, ту су нови путеви, нове српске куће. "Ту су људи што је најважније, за које се боримо и борићемо се на сваки начин да нам остану и да се врате. Међутим ситуација је и даље тешка што нам говори да морамо да наставимо да радимо и будемо присутни свуда и сваког дана. То ћемо чинити", рекао је Јевтић.

Након обиласка Љубожде, Сувог Лукавца и Осојана, министар Јевтић ће у току дана, посетити и Ораховац и Велику Хочу. Ова места ће министар Јевтић обићи заједно са министром просвете Младеном Шарчевићем и директором Канцеларије за КиМ Владе Србије Марком Ђурићем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво