УН: Због турске офанзиве расељено 5.000 људи из Африна

Из сиријског региона Африн до понедељка је расељено око 5.000 људи због турске војне офанзиве против курдских Јединица за заштиту народа (ЈПГ) у Сирији, наводи се у извештају УН.

Уједињене нације су спремне да пруже помоћ за 50.000 људи у Африну и може да снабде намирницама 30.000 људи, у случају даљег расељавања ка областима које контролише сиријска влада у региону Алепа, стоји у извештају, сачињеном на основу локалних извора, преноси Ројтерс.

Турска војска, заједно са припадницима опозиционе Слободне војске Сирије, у недељу је заузела укупно 11 села и узвишења и продрла у провинцију Африн са њене северне, северозападне и западне стране.

Улазак турске војске у Африн уследио дан након што је Турска покренула ваздушне ударе у том региону, гађајући снаге ЈПГ, које имају подршку САД.

Турске војне операције у Сирији окончаће се након што се створе услови за безбедан повратак 3,5 милиона сиријских избеглица из Турске у Сирију, рекао је раније данас портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Портпарол је издао саопштење након безбедносног самита у Анкари, којим је председавао Ердоган, а додао је да су у енклави Африн у Сирији почеле хуманитарне активности.

Турске оружане снаге заузеле су раније 11 положаја сиријских Курда у провинцији Африн и успоставиле базу за наставак операције "Маслинова граничица", јавили су турски медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво