Пенс: Мировна инцијатива зависи од Палестинаца

Амерички потпредседник Мајк Пенс рекао је у Јерусалиму да време дугоочекиване блискоисточне мировне иницијативе зависи од повратка Палестинаца преговорима.

"Бела кућа ради са партнерима у региону како би видели да ли може да се направи радни оквир за мир", рекао је Пенс агенцији Ројтерс.

Палестинци су искључили могућност да Вашингтон учествује као мировни посредник у разговорима, након што је амерички председник Доналд Трамп 6. децембра признао Јерусалим као израелску престоницу.

"Све то зависи сада од тога када ће се Палестинци вратити за преговарачки сто", истакао је Пенс.

Трампова одлука разбеснела је Палестинце и изазвала протесте на Блиском истоку, а повећала је и забринутост међу западним земљама да би одлука могла даље да дестабилизује регион.

Палестинци виде Источни Јерусалим као престоницу своје будуће државе.

Један званичник Беле куће рекао је новинарима да очекује да ће мировни план бити саопштен у овој години.

Пенс је рекао да очекује, као и амерички председник, да ће одлука према којој и америчка амбасада треба да буде пресељена у Јерусалим из Тел Авива, допринети мировним напорима.

"Ми желимо да они (Палестинци) знају да су врата отворена. Разумемо да су незадовољни због одлуке, али председник жели да ја истакнем нашу вољу и жељу да будемо део мировног процеса", рекао је Пенс.

Пенс је рекао да ће детаљи пресељења амбасаде, што треба да се заврши до краја 2019. године, бити обелодањени наредних седмица.

Пенс је посетио Зид плача, једно од најсветијих места за Јевреје, навела је британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво