Потписан уговор о испоруци С-400 Турској, још заинтересованих

Министар одбране Русије генерал Сергеј Шојгу саопштио је да је потписан уговор о испоруци ракетног система одбране С-400 Турској. Додаје да је још земаља заинтересовано, а да је Турска друга земља НАТО-а која је купила руске одбрамбене системе.

"Два ракетна система С-400 постављена су у Сирији у базама Хмејмим и Тартус. Ово су јединствени системи са непревазиђеним учинком. Ово је разлог због ког је потписан уговор о испоруци система С-400 Турској, која је чланица НАТО-а", поручио је Шојгу у Вијетнаму, где се тренутно налази на својој турнеји кроз земље југоисточне Азије, преноси Тас.

Чланови Шојгуове делегације такође су нагласили да је Турска друга чланица НАТО-а која је купила руске системе ваздушне одбране, додајући да је Грчка наоружана системом С-300.

"Друге државе су такође изразиле интересовање за куповину система С-400, укључујући државе на Блиском истоку и у југоисточној Азији. Преговори су у току", наводи Шојгу.

Рекао је да је Москва спремна да подели своје искуство у коришћењу оружја и војне технике у борби против међународног тероризма у Сирији.

"Ниједан састанак са нашим колегама из иностранства не прође без разговора о куповини руског наоружања", рекао је Шојгу.

Септембра 2017. године, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да је Анкара потписала уговор са Москвом о куповини система С-400 и да су уплатила капару.

Према речима директора руске државне корпорације "Ростек", Сергеја Чемезова, испорука система С-400 Турској почеће у марту 2020. године.

Карактеристике система С-400 

С-400 је тренутно најнапреднији систем ракетне ваздушне одбране, а у служби је од 2007. године.

Дизајниран је да уништава авионе, крстареће и балистичке ракете, а може се и користити за нападе земља–земља.

С-400 има могућност да напада циљеве на даљини до 400 километара и висини до 30 километара.

Једина земља која тренутно активно користи систем С-400 је Русија, а постоје планови да се испоруче Кини, Турској, Индији и Саудијској Арабији, наводи руска агенција.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи