Немачка и Француска усвојиле резолуцију о ближој сарадњи

Поводом обележавања 55. годишњице потписивања Јелисејског споразума о пријатељству између две земље, парламенти Немачке и Француске усвојили су заједничку резолуцију у којој се истиче потреба за ближом сарадњом.

Јелисејским споразумом, потписаним 1963. обележено је помирење између Француске и Немачке после Другог светског рата, а француски и немачки посланици су, усвајањем заједничке резолуције којом се признаје значај тог споразума, позвали на нови споразум о продубљењу партнерства.

На специјалној седници немачког парламента у Берлину, председник француске Националне скупштине Франсоа де Рижи рекао је посланицима да је мултилатерализам "тајна успеха Европе", преноси АП.

"Јачање сарадње између наше две земље је предуслов за јачање Европе", истакао је Рижи.

Немачки посланици су, по завршетку седнице свог парламента, присуствовали седници француског парламента у Паризу, предвођени председником Бундестага Волфгангом Шојблеом.

"Француско-немачка сарадња успешна прича"

Шојбле је, обраћајући се француским посланицима у Паризу, рекао да је "француско-немачка сарадња успешна прича".

"Ни Немачка ни Француска немају будућност без Европе", поручио је Шојбле, у говору на француском језику.

"Немачки и француски посланици одлучили су да усвоје резолуцију у којој од својих влада траже да 'прилагоде основне принципе Јелисејског споразума' како би се одговорило на нове изазове глобализације", рекао је Шојбле.

Међу тим изазовима, Шојбле је навео миграције у свету, опасности од међународног тероризма, оружане сукобе на спољним границама Европе, притисак ауторитарних режима и сепаратистичких тежњи, као и развој међународних финансијских тржишта.

Француски посланици су гласали са 133 гласа према 12, уз двоје уздржаних, за резолуцију коју су њихове немачке колеге претходно усвојиле.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара