Сенатори постигли договор о наставку финансирања Владе САД

Амерички Сенат и Представнички дом изгласали су закон о наставку финансирања владе, пошто су претходно демократе попустиле и пристале да окончају опструкцију Сената.

Пре него што закон о привременом финансирању владе до 8. фебруара ступи на снагу потребно је да га потпише председник Доналд Трамп, што ће се, како се очекује, убрзо догодити.

Како је раније јавио извештач РТС-а, закон је у Сенату донесен великом већином са 81 гласом "за" и 18 "против".

Тиме је окончана тродневна блокада финансирања америчке федералне владе, прва од 2013. године.

Демократски сенатори су попустили и пристали да окончају опструкцију Сената која је онемогућавала доношење закона о наставку привременог финансирања савезне владе до 8. фебруара. 

Подршка деблокади условљена дебатом о имиграцији

Вођа демократске мањине у Сенату рекао је да је у замену за то лидер републиканске већине Мич Меконел пристао да до тог датума почне дебату о питањима имиграције, односно статусу имиграната који су као малолетни нелегално ушли у САД, а који су били заштићени извршном уредбом коју је донео бивши председник Обама, такозваним програмом ДАКА.

Трампова администрација жели ревизију ДАКА, који илегалним имигрантима који су одрасли у САД омогућава да продужавају боравак на по две године, до коначног решења њиховог статуса.

Меконел је рекао да деблокада показује да "амерички народ не разуме" зашто су демократе прибегле финансијској блокади владе како би "помогли илегалним имигрантима".

Закон о привременом финансирању до сада није могао да буде усвојен без обзира на то што републиканци имају 51 од 100 гласова у Сенату, јер је за превазилажење опструкције Сената кроз дебату потребно 60 гласова.

Демократе су пристале на нагодбу након што су од лидера републиканске већине добили уверавања да ће Сенат разматрати предлоге о имиграцији током наредних недеља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи