Ердоган: Није циљ окупација, већ да освојимо срца у Сирији

Турска војска неће начинити никакав узмак у операцији "Маслинова гранчица" у Сирији, поручио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Анкара са Русијом има договор у вези са својим војним операцијама на северозападу Сирије.

Ердоган је додао да турска војска неће начинити никакав узмак у операцији "Маслинова гранчица" и да ће Турска преузети контролу над сиријском провинцијом Африн, као што је то већ учинила са сиријским градовима Џарабулус, Ел Раи и Ел Баб.

"Одлучни смо, питање Африна ће бити решено. Нећемо узмаћи. Разговарао сам о томе са нашим руским пријатељима, имамо договор", рекао је Ердоган током састанка који је преносила турска телевизија.

Ердоган је рекао да је Анкара о тој операцији разговарала и са другим силама, укључујући САД, али је признао: "У неке ствари Американце нисмо могли да уверимо." Турски председник није изнео више детаља о томе.

Према његовим речима, пошто Турска "нема намеру да било шта окупира", њен једини циљ у Сирији је да "освоји срца".

Турски председник је, такође, изразио нестрпљење због захтева, укључујући и оне из Вашингтона, да одреди прецизан рок трајања операције, додавши да ће војна операција бити завршена када њен циљ буде постигнут.

"Колико сте ви били у Авганистану? Да ли је завршено у Ираку?", рекао је Ердоган подсећајући на америчко војно присуство у тим земљама, које је започело 2001. односно 2003. године.

"У таквим ратовима нема математике. Како се усуђујете да нас то питате?", додао је Ердоган.

Турска је у суботу покренула операцију "Маслинова гранчица" и извела ваздушне нападе на курдске Јединице за заштиту народа, које подржавају Американци, а које Анкара сматра продуженом руком Радничке партије Курдистана.

Турске копнене трупе у недељу су ушле у провинцију Африн.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво