Трећи дан блокаде владе САД, Сенат поново гласа

Америка улази у трећи дан финансијске блокаде јер Сенат у петак није усвојио ребаланс буџета који би омогућио нормално финансирање владе до средине наредног месеца. Тиме је директно погођено 850.000 америчких грађана. Сенат се данас поново састаје, па би током дана могло да дође до договора.

Скоро 48 сати трајали су разговори председника са демократама и републиканцима, како у Сенату тако и у Представничком дому.

Лидер републиканске већине предложио је синоћ да Сенат донесе закон о ребалансу буџета, који би трајао до 8. фебруар, а да се за то време гласа о трајном статусу за имигранте који су у САД ушли као деца.

Демократе желе неку врсту гаранције да ће до 8. фебруара то да буде решено, како би били задовољени и њихови бирачи и ствари ушле у нормалу.

У подне ће поново бити гласања у Сенату o закону о привременом финансирању владе, док се не постигне коначни договор. Уколико гласање не буде позитивно, пред САД ће бити неизвестан период.

Што се тиче одласка председника САД Доналда Трампа на Светски економски форум у Давосу, мале су шансе да ће он ићи тамо – уколико се не нађе решење за финансијску блокаду.

Трампу је одлазак у Давос био велика жеља, јер је намеравао да светској јавности представи оно што је урадио као председник САД, а пре свега нови закон о порезу где је пореску основицу на годишњем нивоу свео са 35 на 21 одсто.

Делимична блокада америчке владе започела је у петак у поноћ, након што демократе и републиканци нису успели да постигну договор о финансирању, пошто су остали подељени у погледу имиграције и пограничне безбедности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара