Владавина Доналда Трампа – 12 месеци промена

Прве године на власти, Доналд Трамп је председничка овлашћења неретко користио како би мењао политику претходника када је реч о унутрашњој и спољној политици, клими, здравству, мигрантима.

У првих 12 месеци у Белој кући, председник Доналд Трамп испунио је обећање из кампање да ће бити другачији од претходника. Додуше, не увек како је планирао.

Тако је остао без подршке за неке од главних циљева: укидање закона о здравственом осигурању "обамакер", а због одбијања Конгреса да издвоји 18 милијарди долара – на видику нема ни градње заштитног зида према Мексику.

"Планирам изградњу зида на нашим јужним границама, чиме ћемо окончати бескрајан ланац имиграције и лош визни режим, и ојачати безбедност наших граница", најављивао је раније Трамп.

Првобитну идеју привремене забране уласка свих муслимана у Америку, свео је на црвено светло за грађане шест муслиманских земаља, а то су многи назвали расизмом и популизмом.

"Ми смо се припремили. Нове безбедносне мере су уведене на аеродромима и успешно се примењују", навео је био Трамп.

У Трамповој ери, у којој се председничка наређења издају и на Твитеру, Вашингтон муче и старе бриге – милиони илегалних имиграната, али и Северна Кореја чији је лидер испровоцирао Трампа изјавом да је спреман да у свако доба притисне нуклеарно дугме.

Председник САД је имао одговор: "Хоће ли га неко из тог сиромашног и изгладнелог режима обавестити да је моје нуклеарно дугме веће и моћније од његовог. А моје дугме и ради."

Буру је Трамп изазвао и одлуком да призна Јерусалим за престоницу Израела.

"Америка на првом месту" 

У Трамповој мантри "Америка на првом месту", критичари виде узрок слабљења међународних институција и америчких уговора. Поцепао је нацрт Транспацифичког трговинског уговора, изашао из Климатског споразума и тражио од НАТО савезника да више плаћају за заједничку одбрану.

"Одлуком да Америка изађе из Париског климатског споразума браним интересе земље и америчких грађана", правдао је своју одлуку.

А Трампу главобољу задаје истрага о његовим везама са Русијом у време кампање. Првобитна Трампова жеља да с Москвом има бољи дијалог, замењена је војном стратегијом, у којој су Русија и Кина главни амерички ривали, уз Иран и Северну Кореју.

А од инаугурације је у рату са либералним медијима. "Водим рат са медијима. То су најнепоштенији људи на свету", рекао је председник САД.

Док се чекају ефекти нове америчке пореске политике, 45. председник Америке плус бележи на јачању америчке економије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво