Турска војска ушла у сиријску покрајину Африн

Премијер Турске Бинали Јилдирим изјавио је да су војне снаге те земље ушле у покрајину Африн на северу Сирије, објавила је телевизија "Хабертурк", преноси "Ројтерс". Милиција сиријских Курда саопштила је да су турске трупе покушале да пређу границу, али да су одбијене и приморане на повлачење.

Анадолија јавља да турска војска напредује ка Африну заједно с јединицама Сиријске слободне армије, која се супроставља сиријској влади.

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је да "Турска за циљ има стварање 'безбедносне зоне' од 30 километара".

"За сада у операцији нема рањених војника", рекао је Јилдирим, преноси Хабертурк.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу је истакао да је свако ко се противи турској операцији у северном сиријском региону Африн на страни терориста и биће у складу с тим третиран.

Чавушоглу је рекао да Анкара очекује да Француска подржи турску операцију, након што је Француска позвала Турску да се уздржи у Сирији, саопштивши и да ће сазвати хитан састанак Савета безбедности Уједињених нација.

Наводи се да је и турска војска потврдила почетак копнене операције у том региону. 

Са друге стране, милиција сиријских Курда тврди да су турске трупе данас покушале да пређу границу Сирије и Турске и уђу у покрајину Африн, али да су силом натеране да се врате, преноси Ројтерс.

Како наводи та агенција, портпарол курдских "Јединица за заштиту народа" (ЈПГ) у Африну Бируск Хасака изјавио да су турске снаге одбијене након жестоких борби, док је други званичник ЈПГ Нури Махмуди рекао да су "сви копнени напади турске војске за сада одбијени и они су приморани на повлачење".

Ракете из Сирије испаљене на турски град Килис

Турске власти су раније данас саопштиле да су борци за које се сумња да су из редова сиријских Курда преко границе испалили четири ракете на турски град Килис, при чему је лакше рањена једна особа, преноси АП.

Гувернер Мехмет Текинарслан изјавио је да су погођене две куће и канцеларија и да је турска артиљерија узвратила ватру.

Турска агенција Анадолија објавила је да су три од четири ракете оштетиле две куће, док је четврта ракета пала у празан простор у центру тог града, као и да су турске безбедносне снаге узвратиле на одговарајући начин.

Ројтерс подсећа да је улазак турске војске у Африн уследио дан након што је Турска покренула ваздушне ударе у том региону.

АП наводи да се Африн налази под контролом снага сиријских Курда које турске власти виде као део курдске побуне на југоистоку Турске, као и да ове снаге чине основу Сиријских демократских снага, главног америчког савезника у борби против Исламске државе у Сирији.

Турска је у суботу покренула "Операцију Маслинова гранчица" у оквиру које су извршени ваздушни напади на снаге Радничке партије Курдистана (ПКК), сиријске милиције Курда и Исламске државе у покрајини Африн.

Јилдирим: Русија нема ништа против операције у Африну

Турски премијер Бинали Јилдирим је изјавио да Русија "нема ништа против" операције турске војске у сиријском региону Африну, истакавши да Анкара подржава комуникацију са Дамаском уз посредовање Москве и Техерана.

"Радимо на отклањању забринутости Ирана, а Русија нема ништа против", рекао је Јилдирим, преноси Тас позивајући се на турску телевизију НТВ.

Међутим, члан Одбора за безбедност горњег дома руског парламента Франц Клинцевич изјавио је јуче, након што је Турска почела операцију над Африном, да ће Русија дипломатски подржати Дамаск и да ће тражити у УН да Турска обустави своју војну операцију у том региону на северозападу Сирије.

"Неће само Сирија тражити обуставу те операције. И Русија ће подржати тај захтев и пружити Сирији дипломатску подршку", рекао је јуче руски посланик Клинцевич за Риа новости.

Руско министарство спољних послова саопштило је јуче да је Москва са забринутошћу примила информацију о турском војном ангажовању у сиријском региону Африну и позвало све стране да покажу уздржаност, пренео је Ројтерс.

У саопштењу се истиче да Русија остаје при ставу о решењу за сиријску кризу које је засновано на очувању сиријског територијалног интегритета и поштовању суверенитета те земље.

Руско министарство одбране саопштило је јуче да повлачи трупе распоређене близу сиријског града Африна, након што су турски авиони извели ваздушни напад.

Како се наводи, то је учињено да би се спречиле могуће провокације, а да би се избегла претња по живот и здравље руских војника – оперативна група Центра за помирење зараћених страна и војне полиције у области Африн пресељена је на подручје Тел Ађар, пренео је АП.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво