Турски тенкови на граничном прелазу ка Сирији

Новинска агенција "Доган" објавила је снимке на којима се види како неколико војних камиона са тенковима и другим оклопним возилима прелази гранични прелаз у региону под турском контролом уочи најављене могуће копнене офанзиве на кудрску енклаву Африн у Сирији.

Гранични прелаз Ончупинар налази се у сиријском граду Азаз који је под турском контролом, преноси АП.

Размештање турских снага уследило је након што је Турска покренула операцију "Маслинова граничица" и извела 108 ваздушних удара на Африн.

Претходно је турски премијер Бинали Јилдирим саопштио да ће копнене снаге Турске спровести у недељу "неопходне активности", зависно од развоја ситуације у провинцији Африн у Сирији.

Турски премијер се обратио новинарима неколико сати након ваздушног напада на курдске паравојне формације у Сирији, које подржавају САД, преноси Ројтерс.

"Од сутра, зависно од развоја ситуације, наше копнене снаге ће спровести неопходне активности", рекао је Јилдирим, преноси АП.

Јилдирим је нагласио да су турски авиони у нападима уништили "скоро све" мете које су планирали.

Гранатирање провинције Африн ће се наставити, додао је Јилдирим.

Турска је раније отворила нови фронт у сиријском рату, гађајући Африн – који је под контролом Курда, што би могло да доведе до дубљих напетости између Анкаре и њеног савезника у НАТО-у, Вашингтона, наводи Ројтерс.

У међувремену је милиција сиријских Курда саопштила да им ваздушни напади Турске на регион Африн, на северозападу Сирије, нису оставили други избор него да узврате.

Курдске "Јединице за заштиту народа" (ЈПГ), које уживају подршку САД, истакле су да је турска војска гађала цивилна насеља и да су убијена шест цивила и три њихова борца – један из ЈПГ, а две жртве из женског крила те јединице.

У нападу су, како тврде, 13 цивила рањена, преноси Ројтерс.

"Победићемо ову агресију као што смо победили и у другим таквим нападима на наша села и градове", наводи се у саопштењу.

ЈПГ је, такође, позвала мушкарце и жене на северу Сирије да им се придруже да заштите Африна, преноси Ројтерс.

Турска је своју војну операцију назвала "Маслинова граничица".

Сиријска влада осудила је турске ваздушне нападе на сиријски регион Африн, истакавши да Анкара није обавестила Дамаск о тој војној операцији.

"Дамаск оштро осуђује ову бруталну турску агресију на Африн, који је саставни део сиријске територије", јављају сиријски државни медији позивајући се на званични извор у Министарству спољних послова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво