Меркел: Бугарска да поспеши европске интеграције Западног Балкана

Немачка канцеларка Ангела Меркел састала се у Софији с бугарским премијером Бојком Борисовим, чија земља председава Европској унији у првој половини године. Највише речи било је о Западном Балкану, уз оцену да регион има европску перспективу и да је важан за мир и стабилност у читавој Европи.

Ангела Меркел изјавила је а Бугарска, с обзиром на географски положај, може да постигне много кад је реч о добросуседским односима и да помогне европске интеграције земаља Западног Балкана.

Сматра да се процес повезивања у региону мора побољшати, између осталог и уз помоћ железничке инфраструктуре.

"У потпуности подржавамо идеју бугарског председавања, да је за добар живот у мирној Европи потребан Западни Балкан, регион који има европску перспективу. Морамо показати видљиви успех, уз подршку такозваног Берлинског процеса, који је иницирала Немачка", каже Ангела Меркел, канцеларка Немачке.

"Са колегама из Аустрије треба да учинимо све да Западни Балкан буде приоритет и наредног, аустријског председавања. Срећан сам што Европска унија води политику мира и добросуседских односа и учинићемо све да нормализујемо ситуацију", каже Бојко Борисов.

Меркел оптимистична о почетку преговора са социјалдемократама

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је оптимистична у вези тога да ће Социјалдемократска партија одобрити почетак званичних преговора о формирању коалиције са конзервативном Хришћанско-демократском унијом, на страначком конгресу који би требало да се одржи у недељу. 

"Сачекаћемо конгрес СПД-а и надамо се почетку преговора о коалицији", рекла је Меркел на конференцији за новинаре у Софији, јавља Ројтерс.

Додала је и да је убеђена да ће европски лидери ојачати евро зону, пре свега договором о даљим мерама којима би требало да се заврши банкарска унија.

Меркел је данас допутовала у Бугарску, која ће наредних шест месеци председавати ЕУ, а како је пренела бугарска агенција БТА она ће са бугарским премијером Бојком Борисовим разговарати о приоритетима бугарског председавања и тренутним политичким проблемима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара