Северна и Јужна Кореја у Лозани о заједничком наступу на ЗОИ

Олимпијски и владини званичници Северне и Јужне Кореје започели су састанак у седишту Међународног олимпијског комитета у Швајцарској како би разговарали о заједничком наступу на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу наредног месеца.

Министри спорта обе земље придружили су се састанку како би разрадили историјски договор, који су две земље постигле у среду, преноси АП.

Како је раније саопштилио Министарство за уједињење из Сеула, Северна и Јужна Кореја договориле су се да формирају заједнички женски хокејашки тим за учешће на Зимским олимпијским играма у јужнокорејском Пјонгчангу, чији ће чланови на церемонији отварања 9. фебруара ићи заједно под заставом уједињеног полуострва.

Истовремено, Министарство за уједињење из Сеула саопштило је ће Северна Кореја сутра послати у Јужну Кореју делегацију која би требало да провери како теку припреме за одлазак севернокорејске уметничке трупе на ЗОИ.

Северна Кореја је, наиме, јуче отказала планове да за викенд пошаље у Јужну Кореју делегацију, коју је требало да предводи вођа веома популарне женске групе Хјун Сонг Вол.

Ипак, Пјонгјанг је данас послао саопштење у којем наводи да ће послати делегацију 21. јануара, те да би план посете могао да буде спроведен као што је раније договорено, саопштило је јужнокорејско министарство.

Јужнокорејска влада ће размотрити предлог Пјонгјанга и одговорити на њега, пренео је Ројтерс.

У међувремену је заменик шефа руске дипломатије Игор Моргулов рекао да Москва поздравља директан дијалог између Северне и Јужне Кореје и верује да би он требало да се настави.

Међународни олимпијски комитет наговестио је у петак да ће на се на разговорима одлучивати о "још узбуљивих иницијатива".

Зимске олимпијске игре биће одржане у Пјонгчангу, у Јужној Кореји, од 9. до 25. фебруара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво