"Фронтекс": Расте број миграната, заштита шпанске границе

Организација "Фронтекс" саопштила је да је од почетка ове године порастао број миграната и тражилаца азила који прелазе западни Медитеран у покушају да дођу до Европе.

Извршни инспектор "Фронтекса" Фабрис Леђери објавио је у Мадриду да ће та организација повећати напоре како би помогла заштиту шпанске границе, преноси АП.

Како је рекао за то за сада неће бити потребно издвојити додатна средства, међутим размотриће преусмеравање средстава из операција у Грчкој или Италији уколико буде потребно.

Леђери је казао да су прошлогодишњи трошкови око напора заштите шпанске обале износили седам милиона евра, као и да је 22.880 миграната стигло у Шпанију путем мора, што је за око 10.000 више у односу на 2016. годину.

"Лоше вести су у западном Медитерану. Шпанија заслужује више солидарности од стране ЕУ", рекао је Леђери.

Он је казао и да ће систем за регистрацију оних који долазе, а који се примењује у Грчкој и Италији, ускоро почети да се примењује и у Шпанији и додао да тај систем олакшава идентификацију миграната тако да могу бити враћени уколико им се ускрати пребивалиште у Европи, а исто тако олакшава званичницима да пореде криминалне досијее у различитим земљама.

Међународна организација за миграције саопштила је да је од почетка године у Европу стигло 2.583 миграната и избеглица путем мора, као и да је 199 преминуло током пута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво