Мале шансе да се избегне блокада владе САД

Tачно годину дана од инаугурације председника Доналда Трампа, Сједињене Државе ће остати без средстава за даље финансирање владе. Шансе да се то избегне све су мање, што ће бити први пут у историји Америке да влада буде блокирана када су и чланови Конгреса и председник из исте странке.

Представнички дом Конгреса синоћ је, по страначкој линији, усвојио ребаланс буџета, који омогућава нормално финансирање владе до 16. фебруара. Али тај предлог нема довољан број гласова у Сенату.

Већина демократа и два републиканца сматрају да је неопходно донети буџет који ће омогућити нормално финансирање државе до краја фискалне године.

Камен спотицања је захтев демократа да се трајно реши стаус 800.000 имиграната који су као деца млађа од девет година са родитељима ушли у Америку.

Председник Трамп инсистира да то питање буде решено тек када Конгрес одобри 18 милијарди долара за изградњу зида дуж границе са Мексиком, укине програм лутрије за нове мигранте и могућност одобравања боравка најближим члановима породице легалних имиграната. То је за демократе неприхватљиво.

"Сенаторе Шумер, не обустављајте рад владе. Не угрожавајте нашу војску и националну безбедност. То је неодговорно и ризично. Желим да наши грађани схвате да су демократе у Сенату једина препрека за функционисање владе", рекао је Пол Рајан, председавајући Представничког дома Конгреса.

Конгресмен демократа Адам Шиф рекао је да је главни проблем председник. "Ујутро има једно мишљење, после подне друго. Тешко је преговарати када сам председник не зна шта хоће", наводи Шиф.

Шансе да се до поноћи постигне договор су мале. Сенат планира да настави рад у суботу и недељу, али ако у међувремену не буде резултата, последице престанка рада влада осетиће се у понедељак.

Председник Трамп, који је после подне требало да отпутује у Палм Бич како би прославио годишњицу инаугурације, остаје у Вашингтону чекајући исход гласања у Сенату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво