Влада САД пред блокадом; Трамп: То би било штетно по војску

Лидери Републиканске странке у америчком Конгресу предузели су додатне напоре како би се спречила блокада владе и усвојио закон о привременом продужењу финансирања њених активности. Председник САД Доналд Трамп поручује да је блокада "врло могућа", али да би била врло штетна по војску.

Конгрес, у ком већину имају републиканци, већ месецима има потешкоћа са финансирањем владе, која тренутно покрива сопствене обавезе захваљујући трећем продужењу у привременом финансирању од 1. октобра, када је почела фискална 2018. година, преноси Ројтерс.

"Уколико дође до блокаде владе, која је врло могућа, буџетом би се требало позабавити на доста другачији начин него што је то било у последњем дугом временском периоду", рекао је Трамп у одговору на питања новинара по доласку у посету Пентагону.

Рок за усвајање закона о финансирању владе истиче 19. јануара. "Ако из било ког разлога дође до блокаде, најгора ствар ће се догодити нашој војсци", додао је Трамп.

Демократе инсистирају на томе да у дугорочни закон о буџету буде укључен и програм DACA о будућности такозваних "сањара", који су у САД ушли нелегално као деца и који би требало да 5. марта изгубе статус заштићених.

Председник САД Доналд Трамп је наложио да се тај програм оконча у марту и затражио је од Конгреса да изнесе законско решење.

Међутим, преговори Конгреса са Белом кућом су прошле недеље пропали, што је натерало републиканске лидере да почну да "гурају" свој пакет мера како би се финансирање владе продужило до 16. фебруара.

Бела кућа је саопштила да подржава пакет мера за краткорочно финансирање владе и да би преговори о имиграцији требало да буду обновљени наредне недеље.

"Хајде да постигнемо договор о буџету до петка и онда да агресивно прионемо на рад у понедељак и постигнемо договор о DACA и реформи имиграције", изјавила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи