Лавров: Русија се неће придружити Уговору о забрани нуклеарног оружја

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној неширењу оружја за масовно уништење поручио да Москва не планира да се придружи Уговору о забрани нуклеарног оружја.

Према речима Сергеја Лаврова, Москва позива да се узму у обзир стварни ризици од хемијског тероризма који се, упозорио је, шири ван граница Блиског истока, преноси Тас.

Лавров је оптужио поједине западне земље да радије затварају очи на то што терористи у Сирији и Ираку користе и производе хемијско оружје, док истовремено, оптужују Дамаск без доказа.

Додао је да Русија инсистира на почетку преговора о међународној конвенцији о сузбијању хемијског тероризма.

"Русија је предложила развој новог правно обавезујућег инструмента, међународне конвенције о сузбијању хемијског и биолошког тероризма. Ми смо представили нацрт конвенције на конференцији о разоружању у Женеви", рекао је Лавров.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес претходно је пред Саветом безбедности УН рекао да претња од оружја за масовно уништење "изгледа као да јача" и позвао на веће дипломатске напоре у супротстављању изазову који доносе нуклеарне амбиције Северне Кореје, преноси АП.

Наводи се да је Гутерес пред Саветом безбедности изјавио да међународна заједница мора да изграђује даље на основу "малих знакова наде" који су се појавили из недавних контаката Јужне и Северне Кореје на пољу дипломатије и денуклеаризације Корејског полуострва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво