Русија: Кијев кренуо путем супротним мирном решењу сукоба

Руски изасланик у Контакт групи Борис Гризлов изјавио је да је украјински парламент, усвајањем закона о реинтеграцији Донбаса који Русију означава као "окупатора", одлучио да крене путем супротним од мирног политичког решења сукоба.

"Политичка представа која се одвила у претходних неколико дана завршена је данас тиме што је Украјина усвојила закон о реинтеграцији Донбаса. Према овом закону, украјинска Врховна рада означава Русију као агресора, који је окупирао део територије Украјине", навео је Борис Гризлов, преноси Тас.

Указао је да тај Закон не помиње ни Споразум из Минска, нити да ће се Кијев придржавати прописа тог споразума.

"Кијев је заправо одабрао пут супротан мирном политичком решењу сукоба који су наметнули ратни хушкачи, а поздравио украјински председник", каже Гризлов.

Украјинска Врховна рада усвојила је закон о реинтеграцији Донбаса који Русију означава као "окупатора" и званично уводи термин "руска агресија".

Такође се наводи да су самопрокламоване Народне Републике Доњецк и Луганск "окупиране територије", преноси Тас.

Истовремено, председнику се дају овлашћења да употреби оружану силу без одобрења парламента, а за "ослобађање територија" на истоку земље.

У документу се не помиње Споразум из Минска.

Закон није подржао Опозициони блок, наводећи да он штети Украјини и грађанима Донбаса.

"Уверени смо да свака одлука о сукобу у Донбасу треба најпре да узме у обзир интересе украјинских грађана, обезбеди интегритет земље и ојача, а не да подрива, међународне напоре за политичко решење сукоба", саопштила је та партија.

Опозиоциони блок је позвао украјинске власти да зауставе "предизборни популизам у питањима рата и мира".

"Инсистирамо да неопходности хитне и потпуне примене Споразума из Минска и на одржавању неопходних мировних преговора на државном нивоу", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво