Трамп: Русија помаже Северној Кореји, крши санкције

Амерички председник Доналд Трамп каже да Русија помаже Северној Кореји да се снабдева и тиме крши међународне санкције. Трамп сматра да је Пјонгјанг "сваким даном све ближе" способности да на САД испали ракету дугог домета.

Трамп је рекао за Ројтерс да Русија уопште не помаже САД кад је реч о Северној Кореји. "Оно што нам Кина помогне, Русија то подрије. Другим речима, Русија надокнађује (Северној Кореји) оно што Кина уради", додао је Трамп.

Трамп је одбио да одговори на питање да ли је уопште почео било какву комуникацију са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, са којим је размењивао увреде и претње, што је појачало тензије у региону.

"Сео бих са њим за преговарачки сто, али нисам сигуран да би то решило проблем", рекао је амерички председник, напоменувши да ранији преговори његових претходника са Северном Корејом нису успели да обуздају нуклеарни и ракетни програм Пјонгјанга.

Трамп је објаснио да није сигуран да би преговори довели до било чега смисленог.

"Преговарали су 25 година и они (Севернокорејци) су извлачили корист од наших ранијих председника", рекао је Трамп у интервјуу који је британској агенцији дао у свом Овалном кабинету.

Трамп је поздравио Кину за напоре у ограничавању снабдевања Северне Кореје нафтом и угљем, али је поручио да би Пекинг могао да учини више како би помогао да се Пјонгјанг обузда.

Међутим, Трамп је истакао да Русија, изгледа, "попуњава празнине" које су Кинези направили у снабдевању Пјонгјанга.

У том контексту, Трамп је оценио да руски председник Владимир Путин "може много тога да учини".

"Али, нажалост немамо много веза са Русијом, а у неким случајевима је вероватно да оно што Кина узме, Русија даје. Тако да крајњи резултат није добар колико би могао бити", рекао је Трамп.

Западноевропски безбедносни извори су крајем децембра рекли Ројтерсу да су руски танкери снабдели Северну Кореју горивом најмање три пута протеклих месеца, превозећи робу морским путем, што представља кршење међуанродних санкција против Пјогнаганга, док је Русија негирала да крши те санкције.

Северна Кореја се ослања на увезено гориво како би одржала функционисање своје посустале економије, а такође јој је нафта потребна за програм интерконтиненталних балистичких ракета и нуклеарног оружја.

Амерички председник упозорио је у интервјуу Ројтерсу да је Пјонгјанг "сваког дана све ближи могућности да пошаље ракету САД, премда још није дотле стигао".

Такође, поздравио је преговоре између Северне и Јужне Кореје о учешћу севернокорејске делегације на Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји идућег месеца, истакавши да би то могла бити почета фаза у ублажавању кризе.

Трамп није желео да одговори на питање да ли САД разматрају могућност ограниченог напада из предострожности како би се Пјонгјангу показало да су САД озбиљне.

"Ми играмо веома, веома тешку игру, покер, у којој не желите да откријете своје карте", закључио је амерички председник.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво