Колапс највеће британске грађевинске компаније

Колапс грађевинске фирме “Карилион” довео је Велику Британију на ивицу колапса јавних служби и ванредног стања. Док Влада покушава да нађе решење, опозиција позива на јавну истрагу, а грађани осећају последице приватизације без праве контроле.

Друга највећа фирма у Британији запошљава око 20 хиљада људи у земљи и још толико ван ње. До јуче је била миљеник међу контракторима британске владе. Гради фудбалске стадионе, путеве, брзе пруге. Одржава педесет хиљада војних станова, педесет затвора и преко десет хиљада болничких кревета.

Допрема ђачке оброке у стотине школа. Све је то стало саопштењем да је "Карилион" ликвидиран због дуга од преко милијарду и по фунти.

Јуче су градилишта забрављена. На ванредној седници, влада Терезе Меј до дубоко у ноћ расправљала је како да одржи рад јавних служби.

"Ми, као влада, наставићемо да исплаћујемо плате и зараде запосленима у фирмама са којима јавни сектор има уговоре", каже британски министар Дејвид Лидингтон.

Нема одговора на питање ко ће исплатити дуговања на адресе чак 30 хиљада малих и средњих предузећа са којима је "Карилион" пословао. Опозиција тражи јавну истрагу.

"Време је да се стави тачка на политику приватизације, која се своди на отимачину, озбиљно угрожава јавне службе и дере милијарде фунти са коже грађана. Ово је преломни тренутак", каже лидер лабуриста Џереми Корбин.

Случај "Карилион" прети да изазове домино ефекат. Тиме Британија, поред Брегзита, у наредним месецима мора да се носи са питањем - да ли и како држава може да контролише квалитет приватизације и ко ће платити цех када у томе не успе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи