Изгубљена генерација Исламске државе

"Калифат" у Сирији и Ираку је сведен на два одсто некадашње територије. Но иако је ИД близу потпуног пораза, за њим ће остати један велики проблем о којем се мало говори: деца бораца од којих се нека враћају у Европу.

Терористичка организација Исламска држава (ИД) у Сирији и Ираку је највећим делом уништена. Према подацима америчке војске, џихадисти су у те две земље изгубили чак 98 одсто своје територије. Намера сиријске, ирачке и америчке војске је да се и тих преосталих два процента територије освоји.

Да би се то постигло, према тврдњама Пентагона, америчка војска је током седмице од 29. децембра до 5. јануара извршила бројне нападе. У њима су учествовали борбени авиони, хеликоптери, беспилотне летелице, ракете и тешка артиљерија.

ИД је, како је истакла портпаролка Пентагона Дана Вајт, "сломљен и разбијен". Међутим, тај посао није доведен до краја. Сада је важно обезбедити терен тако да се "ИД никада више не може уздићи", додала је она.

Тај циљ је пак тешко постићи. И то из једног разлога: ИД у Ираку и Сирији у највећој мери може бити физички уништен, али његова идеологија и даље живи. ИД је дугорочна организација, пише на интернет страници Пентагона, која обезбеђује континуитет кроз "франшизни систем". "Иако је пропао покушај успоставе калифата, сведоци смо догађаја широм света који су повезани са И".

Рат против имиџа ИД

Стога би сада требало радити на борби против "имиџа" ИД. Према проценама Пентагона, шансе за победу у овој борби нису тако лоше: "Светски 'бренд' ИД физичким поразом калифата губи свој сјај, а сведочења о грозотама из живота под владавином ИД доприносе таквом развоју догађаја."

Но, ИД још задуго неће бити поражен. Уместо тога, џихадистичка организација враћа се у свој стари организациони облик у виду герилских борби, оцењује Ал Џазира. И даље бројни добровољци покушавају да се прикључе редовима ИД, али им потешкоће ствара прелазак добро обезбеђене турске границе са Сиријом - границе која је раније за џихадисте била врло пропустљива.

Поред добровољаца, који из иностранства долазе у ИД, снаге безбедности у Сирији и Ираку се суочавају с још једним проблемом. Реч је о идеолошком и психолошком наслеђу ИД на територијама коју је ова терористичка организација контролисала.

Чињеница је да је ИД у већини тих подручја владао једва више од три године. Међутим, за младе људе три године су дуг временски период, нарочито за децу која су у најранијој доби трпела или сведочила насиљу џихадиста, бруталним јавним кажњавањем и погубљењима.

"Све и да нису морали да пролазе кроз обуке, они би са собом могли да носе сећања на живот у ратној зони", каже Дан Вегеманс из Института за безбедност и глобалне послове на Универзитету Лајден за онлајн магазин Ал Монитор.

Уместо читања – оружје

Млади су за то време, уместо читања и писања, учили како се рукује наоружањем.

"Велике су шансе да тамо стасава једна изгубљена генерација", изјавио је Надим Хури, стручњак за тероризам из Хјуман рајтс воча. При томе ће и многи одрасли имати потешкоћа да иза себе оставе време под владавином ИД. "Њима тешко пада суочавање са прошлошћу."

Проблем "изгубљене генерације" коју је произвео ИД би у другој форми ускоро требало да стигне и до Европе. Реч је о стотинама деце које су родитељи одвели у Сирију и Ирак или су тамо, у редовима ИД, она рођена.

Још увек није јасно на који начин ће се европске државе бавити овом децом. Ситуација се разликује од земље до земље.

Белгија, на пример, деци млађој од десет година дозвољава несметан улазак у земљу. Предуслов за то је узимање ДНК узорака, како би се могло доказати да су то заправо деца белгијских бораца ИД.

У децембру се троје деце бораца ИД са француским пасошем авионом вратило у Париз. Она су се до тада налазила у притвору ирачких власти. У Холандију се таква деца начелно могу вратити из иностранства. Међутим, тамошња влада тренутно нема намеру да им омогући добијање холандског држављанства.

Шта планира Немачка?

И Немачка жели да омогући повратак немачких бораца ИД. Но, већ сада припадници Службе за заштиту уставног поретка упозоравају на потенцијалне опасности, нарочито по питању старије деце.

"Видимо опасност у томе што се деца џихадиста из ратних зона у Немачку враћају исламистички социјализована и у складу с тим идеолошки усмерена", рекао је председник Службе Ханс Георг Масен. "На тај начин се она овде могу искористити за стварање нове генерације џихадиста."

Тај проблем, како истиче Торстен Фос, шеф покрајинског уреда Службе за заштиту уставног поретка у Хамбургу, морао би бити решен пре него што ствар оде тако далеко да његова служба мора да интервенише. Експерти свих странака тренутно интензивно размишљају о решењима. Али, конкретне мере се могу очекивати тек након формирања владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво