Тунис, седам година од свргавања Бен Алија

Тунис, обележава данас седам година од протеривања са власти тадашњег председника Зин ел Абидин Бен Алија 2011, у тренутку када ту земљу потресају немири изазвани незадовољством због раста цена.

АП наводи да Тунишани данас позивају на мирне протесте, наводећи да актуелна власт није успела да поправи проблеме због којих је револуција у тој земљи започела.

На данашњи дан када се обележава седам година од како су Тунишани, у оквиру таласа демонстрација у том региону познатим под називом Арапско пролеће, са власти збацили аутократског лидера, преноси агенција.

Тадашњи председнк Ал Абидин избегао је из земље 14. јануара 2011. у Саудијску Арабију, тим потезом трансформишући државу у младу демократију.

Сада, како се наводи, демонстранти код куће шаљу поруку да верују да су свих шест влада које су од тада биле на власти, сломиле наде за социјалну и економску правду и оставиле их изданима.

Фрустрација грађана због овог проблема била је у пуној снази прошле недеље када је број демонстраната порастао, услед чега је у полицијској интервенцији једна особа погинула, а велики број њих је повређен.

Арапско пролеће започело је првим протестима у Тунису 17. децембра 2010. године самоспаљивањем Мухамеда Бузизија у знак протеста против полицијске корупције.

Успех протеста у Тунису довео је до таласа побуна који је захватио Алжир, Јордан, Египат и Јемен, а онда се проширио и на друге државе, при чему су демонстранти били најорганизованији током "дана беса", а прелили су се у виду мањих протеста и на неарапски свет у региону.

До јула 2011. године, демонстрације су резултовале обарањем власти у Тунису и Египту, а током почетних протеста, неколико лидера је најавило да це се повући са власти и организовати изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво