Гинтер Етингер, најмоћнији Немац у Бриселу са седам политичких живота

Комесар за буџет Европске уније Гинтер Етингер, за кога портал "Политико" пише да је најмоћнији Немац у Бриселу и човек са седам политичких живота, успео је поново да се извуче, наводи портал.

Наводи се да је Етингер из Берлина примио добре вести, пошто се након пробних преговора о новој немачкој коалиционој влади између демохришћана канцеларке Ангеле Меркел и социјалдемократа, појавио документ о политичким приоритетима две стране у наредним годинама у којем, између осталог, стоји да је Немачка "спремна да плаћа веће доприносе буџету ЕУ".

Бриселски портал наводи да је 64-годишњем Етингеру припала дужност да уочи Брегзита убеди владе чланица Уније да повећају буџет ЕУ, пошто Велика Британија која је више давала него узимала Унији неће више издвајати новац за њу, а да је вест из Берлина представљала невероватан преокрет.

Овај Немац, како се наводи "орловског носа" и слабог познавања енглеског језика због чега га је бриселска елита исмевала, за годину дана успео да се избави из скандала који је претио да му оконча каријеру.

На "Јутјубу" је крајем 2016. објављен снимак Етингера, иначе члана Хришћанскодемократске уније (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел, у којем је он, обраћајући се лидерима пословне заједнице у Хамбургу, кинески народ назвао "косоокима".

Етингер је у том говору рекао и да је немачка влада "толико збркана" да би могла хомосексуалне бракове да прогласи обавезујућим, као и да многе жене добијају посао само због квота, а не због способности.

Његове изјаве многи су осудили називајући их "расистичким и хомофобним", а од њих се оградила и немачка влада. Етингер се убрзо извинио због тога што је кинески народ назвао "косоокима".

"Сада могу да видим да су моје речи можда повредиле неког. То није била моја намера и зато се извињавам због изјаве која није била са пуним поштовањем, као што је требало", рекао је Етингер.

Како наводи Политико, Етингер је и раније током каријере показивао способност да се дочека на ноге, а док је био премијер владе покрајине Баден-Виртемберг изазвао је бес јавности говором на сахрани који је виђен као покушај рехабилитације нацистичког политичара.

Меркелова је Етингера 2010. године послала у Брисел, где је прво био пет година комесар ЕУ за енергетику, док сада обавља функцију комесара задуженог за буџет.

Бриселски портал наводи да би Етингеру сада за убеђивање влада чланица Уније да повећају давања у заједнички буџет "можда бити потребно да искористи све своје преостале животе".

Етингер је у уторак изјавио да је спреман да ради и током летњег одмора, уколико је потребно, да би био финализован договор око билион (1.000 милијарди) тешког буџета до краја мандата актуелне Европске комисије који истиче у мају 2019.

"Годину дана би требало да буде довољно", казао је Етингер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво