Трамп потврђује нуклеарни споразум са Ираном, али...

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће потврдити нуклеарни споразум са Ираном последњи пут ако он не буде промењен да би дао Вашингтону и европским савезницима шансу да поправе "страшне пропусте" споразума из 2015. године.

"Ово је последња шанса. У одсуству таквог споразума САД неће поново суспендовати санкције да би остао у нуклеарном споразуму са Ираном. А ако у било ком тренутку проценим да тај споразум није постигнут, повући ћу се из договора одмах", рекао је Трамп, преноси Ројтерс.

Том одлуком коју ће Трамп потписати суспендују се америчке санкције Ирану за још 120 дана.

Према споразуму шест светских сила и Ирана, Техерану је забрањено обогаћивање уранијума до 2025. године, док Бела кућа жели да трајно ограничи тај програм.

Истовремено, министарство финансија одлучило је данас да уведе нове санкције против 14 иранских грађана и правних субјеката због, како се наводи, кршења људских права и подршке иранском програму наоружања, а међу њима је и шеф иранског правосуђа ајатолах Садек Лариџани.

Америчко министарство финансија саопштило је да је Садек Лариџани, близак савезник врховног иранског вође Али Хамнеија, "одговоран за наређивање, контролу и спровођење озбиљних кршења људских права држављана Ирана", преноси Ројтерс.

Међу санкционисанима је и један кинески држављанин који је деловао испред компаније "Вухан Санџијанг Импорт Експорт", која је већ под санкцијама због пословања за једном иранском фирмом коју, како се наводи у саопштењу, "поседује или контролише војска".

Међу осталим компанијама против којих су уведене санкције су и још једна са седиштем у Кини, "Бучуанг Керамик", као и иранска фирма коју је покушала да се снабде хемијским једињењима која се користе за трансмисију електричних сигнала, наводи Ројтерс.

број коментара 0 пошаљи коментар