Мадрид: Пуђдамон не може да води Каталонију из Брисела

Централна влада Шпаније у Мадриду одбацила је могућност да бивши председник Каталоније Карлес Пуђдамон поново води владу ове покрајине из Брисела и саопштила да ће сваки такав покушај оспорити пред судом.

"Парламентарна правила су веома јасна", рекао је портпарол владе Иниго Мендес де Виго на недељој конференцији за штампу, додајући да је Пуђдамоново вођење каталонске владе из Брисела нереално и да је противно здравом разуму, преноси Ројтерс.

Најзначајније каталонске партије, које се залажу за независност те покрајине, постигле су у среду договор да поново изаберу Пуђдамона за регионалног лидера, касније овог месеца, изјавио је Пуђдамонов портпарол који није именован.

Пуђдамон, лидер политичке платформе "Заједно за Каталонију", постигао је у уторак о томе договор на вечери у Бриселу са Мартом Ровиром из Републиканске левице, која је надлежна за послове партије док је лидер странке Ориол Жункерас у затвору, преноси Политико позивајући се на Паис.

Седница новог каталонског парламента заказана је за 17. јануар.

Пуђдамон, који је побегао у Белгију како би избегао одлазак у затвор, планира да се обрати регионалним посланицима путем видео-линка или да његов говор, који кандидати за лидера Каталоније морају да одрже уочи гласања, прочита његов заступник, наводи Паис.

Сепаратистичке партије освојиле су тесну већину у парламенту на изборима 21. децембра, који су расписани након што је шпански премијер Маријано Рахој сменио Пуђдамона и чланове његовог кабинета, након што је Каталонија прогласила независност после референдума у октобру прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара