Чији дронови су напали руске базе у Сирији?

Руско Министарство одбране приказало је пар беспилотних летелица за које тврде да су коришћене у нападима на базе у Сирији, истичући да су спроведени уз помоћ из иностранства. Владимир Путин је поручио да "зна ко стоји иза напада и колико је плаћен за ту провокацију".

На представљању заробљених дронова у руском Министарству одбране речено је да је у нападу на базу Хмејмим у сиријској првоницији Латакија и луку Тартус коришћено 13 дронова. Седам је оборила противваздухопловна одбрана, а преосталих шест приземљила је једница за електронско деловање, преноси портал Милитари тајмс писање агенције Асошијетед прес.

У следећем нападу, три дрона су експлодирала при контакту са тлом, а још три су заробљена нетакнута, наводи руско министарство.

Руско министарство одбране представило је два дрона примитивног изгледа, напомињући садрже најмодернију електронику која је мање склона кваровима и омогућава прецизне нападе.

Генерал-мајор Александар Новиков који води одсек министарства за беспилотне летелице каже да се напади прошлог викенда разликују од дронова коришћених у ранијим нападима.

"Да би се напад извршио били су непоходни сателитиски подаци које није могуће прибавити на интернету, сложене инжењерске операције и тестови", истакао је Новиков.

Према његовим речима, за њихов развој и употребу потребно је учешће стручњака са посебном обуком у земљама које користе и производе беспилотне летелице.

Руски генерал-мајор није директно оптужио ниједну земљу, али је Москва раније назначила да се ради о "чудној случајности" да се амерички извиђачки авион налази у Медитерану близу руских база које су нападнуте. 

АП наводи да је Пентагон одмах одбацио те наводе.

Дронови су лансирани из града Ел Музара у северозападној сиријској провинцији Идлиб, више од 50 километара удаљеној од руских база.

Нове тензије између Москве и Анкаре 

Како истиче АП, напади су створили тензије између Москве и Анкаре, пошто Турска има јак утицај на побуњеничке групе из Идлиба.

Наиме, руско Министарство одбране послало је писмо турском војном врху затраживши да пошаљу своје посматраче како би се спречили будући напади из те сиријске провинције.

Председник Владимир Путин рекао је да Москва зна ко је одговоран за нападе, не наводећи која земља је умешана. Само је рекао да није реч о Турској.

Додао је да је разговарао са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом. Истакао је да је уверен да Анкара нема никакве везе са нападом.

На сусрету са уредницима руских листова, нагласио је да "зна ко су и колико су плаћени одговорни за ту провокацију".

Путин је оценио да је онима које стоје иза напада био циљ да подрију споразум Русије, Турске и Ирана о зонама деескалације у Сирији.

Напад дроновима дошао је само неколико недеља пошто је Москва прогласила победу у Сирији, после које је повучен део војног особља из те земље, наводи америчка агенција.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара