Трамп отказао посету Лондону, љут због нове амбасаде

Амерички председник Доналд Трамп отказао је за следећи месец најављену посету Лондону, а као разлог за то је навео да није "велики фан" нове амбасаде САД коју је требало да отвори у британској престоници. Портпарол британске премијерке поручује да је Трамп добродошао, као и да је прихватио позив.

Трамп је своју одлуку објавио синоћ на Твитеру, истичући да је разочаран што је администрација његовог претходника Барака Обаме продала америчку амбасаду у Лондону.

"Разлог отказивања моје посете у Лондону је тај што нисам велики фан Обамине администрације која је за 'сићу' продала вероватнo најбоље лоцирану и најлепшу амбасаду у Лондону, само да би изградила нову на лошијој локацији за 1,2 милијарде долара. Лош посао. Хоћете мене да пресечем врпцу: НЕ", поручио је Трамп.

Агенција Ројтерс напомиње да на сајту амбасаде стоји да је одлука о промени локације зграде донета неколико месеци пре него што је Обама ступио на функцију председника у јануару 2009. године.

Такође се подсећа да је у октобру 2008. године објављено да ће америчка амбасада у Лондону бити измештена из безбедносних разлога.

О томе да Трамп неће отићи у Лондон да би отворио нову амбасаду раније је писао и Дејли мејл.

Гардијан наводи да је Трамп отказао посету страхујући од масовних протеста и да ће у Лондон послати америчког државног секретара Рекса Тилерсона, који ће отворити амбасаду, наводи Блумберг.

Даунинг стрит није желео да коментарише Трампову одлуку, али наводи да разматра опције да посета буде реализована касније ове године, додаје Би-Би-Си.

Стара америчка амбасада из 1960. године налазила се на Тргу Гросвенор у области познатој током Другог светског рата као "Мала Америка".

Нова је изграђена на Саут бeнку (јужној обали реке Темзе).

број коментара 0 пошаљи коментар