Канада се припрема за илегалну миграцију из САД

Након одлуке Вашингтона да оконча статус заштићених лица за око 200.000 држављана Салвадора, који се налазе у САД, Канада је одлучила да пошаље у Калифорнију члана свог парламента Пабла Родригеса, како би потенцијалне мигранте одвратио од покушаја да илегално пређу границу.

Како наводи Ројтерс, слање посланика који говори шпански део је настојања канадске владе да предупреди талас илегалне миграције из САД попут оног из прошле године, када су Американци окончали статус привремено заштићених миграната за око 50.000 држављана Хаитија, који им је додељен након разорног земљотреса 2010. године.

Многи Хаићани су тада затражили азил у Канади, очекујући да ће лако добити тај статус, што се испоставило као дезинформација.

Око 200.000 Салвадораца добило је заштићени статус у САД након земљотреса из 2001. године.

Америчка администрација је у понедељак саопштила да тај привремени статус истиче у септембру 2019. године.

Канада је "припремљена" за могући прилив азиланата, али га не очекује, изјавио је Хурш Џасвал, портпарол министра за имиграције и избеглице Ахмеда Хусена.

То министарство је и раније слало Родригеса у САД како би "развејао" дезинформације о добијању азила у Канади.

Недавно је и сам министар Хусен боравио у Минеаполису, где живи најбројнија група Сомалаца на америчком тлу.

Ројтерс подсећа да је прошле године 18.000 азиланата илегално прешло границу из САД у Канаду. Хаићани су већином тражили да оду у Квебек.

Они границу прелазе илегално јер, према америчко-канадском споразуму, ако поднесу захтев за азил на званичном граничном прелазу, биће враћени у САД.

У првих девет месеци 2017. године око 500 Салвадораца затражило је избеглички статус у Канади, што је више него двапут више него у току целе 2016.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво