Сeверна Кореја шаље високу делегацију на ЗОИ у Пјонгчанг

Пјонгјанг ће послати репрезентацију на Зимске олимпијске игре које ће од 9. до 25. фебруара бити одржане у Јужној Кореји, објавило је јужнокорејско Министарство за уједињење након првог дела састанка делегација две Кореје.

Састанак две Кореје је први од 2015. године и одржан је у демилитаризованој зони, у пограничном севернокорејском граду Панмунџому.

Преговоре је предложио Сеул како би се смањиле тензије на Корејском полуострву и како би се поново спојиле породице раздвојене током рата у време новогодишњих празника у фебруару, рекао је заменик министра за уједињење Чун Хае Сунг, преноси Ројтерс.

Јужна Кореја предложила је и да атлетичари из обе Кореје заједно марширају на церемонији отварања игара и другим заједничким активностима.

"Северна Кореја је рекла да су одлучни да данашњи преговори буду плодоносни", рекао је Чун и додао да је Јужна Кореја предложила и разговоре о нуклеарном програму, али није добила одговор друге стране.

Према његовим речима, договорено је да у делегацији Северне Кореје буду званичници, атлетичари, навијачи и новинари.

Шеф севернокорејске делегације Ри Сон Гвон рекао је на почетку преговора да су дошли на преговоре са озбиљним и искреним намерама.

Представници севернокорејске делегације на својим оделима носили су значку са ликовима њихових бивших вођа Ким Ил Сунга и Ким Џонг Ила, док јужнокорејска страна на својим значкама има јужнокорејску заставу и лого Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу.

Преговори ће се наставити данас у послеподневним сатима по локалном времену.

У међувремену је Северна Кореја поново отворила прекинуту војну телефонску линију са Јужном Корејом, потврђено је и у јужнокорејској влади, где се наводи да ће линија од среде нормално функционисати, преноси Јонхап.

У фебруару 2016. године прекинут је тај гранични комуникациони канал у знак протеста што је Сеул затворио зајенички индустријски комплекс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи