Ухапшен некадашњи ирански председник?

Махмуд Ахмадинежад, некадашњи ирански председник наводно је ухапшен и то због подстицања протеста против владе у Техерану.

Британски Дејли мејл пренео је вест да је ухапшен Ахмадинежад током посете граду Бушеру на западу Ирана 28. децембра, у дану када су почели антивладини протести.

Дејли мејл се позива на панарапски лист Кудс ел Араби, који излази у Лондону и у власништву је палестинских исељеника.

Панарапски лист наводи да је реч о "поузданим изворима", али у иранским медијима и водећим светским агенцијама нема потврде те вести.

Како тврди Кудс ел Араби, током посете Бушеру Ахмадинежад је рекао да "неки од актуелних лидера живе отуђени од проблема и брига народа и не знају ништа о стварности друштва".

Оценио је да Иран "пати од рђавог управљања", а да влада иранског председника Хасана Роханија "верује да поседује земљу и да су људи друштво незналица".

Тајмс ов Израел, позивајући се на Кудс ел Араби, преноси да је Ахмадинежад ухапшен управо због тих коментара, које је дао у време када су се "загревали" антивладини протести због стања у економији.

Израелски лист наводи и да званичници сада покушавају да бившег иранског председника ставе у кућни притвор, али и истиче да за такве наводе није могао да добије потврду.

Махмуд Ахмадинежад је био председник Ирана од 2005. до 2013. године. За време његове власти, амерички председник Џорџ Буш је разматрао бомбардовање Ирана због нуклеарног програма. 

Ахмадинежад је познат и по неколико контроверзних наступа против САД у Уједињеним нацијама.

Када се повукао из политичког живота, вратио се првобитном послу професора на Универзитету за науку и технологију. 

Антивладини протести почели су 28. децембра у другом по величини иранском граду Масхаду, првобитно против повећања цена, а касније су се протести проширили на друге градове.

Најмање 20 људи убијено је у сукобима с полицијом, док је више од 450 демонстраната ухапшено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи