Прослава Божића у свету

У православним храмовима широм света обележава се Божић. Од Јерусалима до Грузије, од Каира до Јоханесбурга верници прослављају Божић. Обичаји су различити, али је свим људима заједничка вера у Исуса Христа.

Патријарх московски и целе Русије Кирил служио је божићну литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви.

"Прво и најважније – сви тражимо царство Бога у нашим животима, посебан свет и посебно уређење односа између људи и Бога. Овај свет живи по посебном закону – закону љубави", рекао је патријарх Кирил уочи службе.

Председник Русије Владимир Путин присуствовао је литургији у Цркви Светог Симеона и Ане, у родном Санкт Петербургу.

Путин је данас православним верницима честитао Божић и пожелео им здравље, успех и напредак. 

"Срдачно вам честитам Божић. Тај празник милионима верника пружа радост и наду, усмерава их на духовност и традицију, уједињује око непролазних хришћанских вредности, вишевековног, историјског, културног наслеђа наше земље", поручио је, између осталог, Путин, саопштио је Кремљ, преноси Тас.

У цркви Христовог рођења у Витлејему литургију је служио јерусалимски патријарх Теофил трећи, а осим православних верника, присуствовао је и палестински председник Махмуд Абас.

Јерусалимска патријаршија један је од највећих земљопоседника на Светој земљи, а револт палестинских хришћана изазвала је недавна одлука цркве о продаји једног дела земље јеврејским инвеститорима. Због тога су демонстранти јуче оштетили аутомобил патријарха Теофила трећег. 

Патријарх Коптске православне цркве Тавадрос предводио је поноћну божићну литургију у новоизграђеној катедрали којој је присуствовао и председник Египта Абдел Фатах ел Сиси.

"Ми по милости Божијом нудимо поруку мира и љубави овде, не само Египћанима или региону, већ целом свету. Ви сте наша породица. Ви сте део нас. Ми смо једно и нико никад неће забити клин између нас", рекао је Сиси обраћајући се коптским верницима, пренео је АП.

Како је додао, уништавање и убијање никад нису могли да победе доброту, изградњу, љубав и мир, пренео је Ројтерс. 

Литургија је одржана уз велике мере безбедности у новом египатском административном центру који је изграђен на 45 километара источно од Каира.

Широм Египта војници у пуној борбеној опреми придружили су се полицајцима у заштити коптских верских објеката који су више пута били мета терористичких напада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво