Проглашен крај нереда у Ирану, па убијена три обавештајца

Иранска Револуционарна гарда прогласила је окончање антивладиних нереда који су у четвртак почели у Ирану и у којима је двадесетак људи убијено. Убрзо након што је "Блумберг" пренео вест, "Ројтерс" је објавио саопштење Револуционарне гарде да је у сукобима у граду Пираншахр на западу земље убијено троје припадника обавештајних снага Ирана.

У саопштењу које је првобитно објавила иранска агенција Мехр наведено је да је троје обавештајаца страдало "у борби сa антиреволуционарним елементима", али није прецизирано да ли је овај обрачун био везан за антивладине протесте у Ирану.

Блумберг је претходно објавио да је Револуционарна гарда прогласила окончање антивладиних нереда.

"Побуна је окончана. Непријатељи би требало да знају да претње одбрани и безбедности Ирана више не функционишу", јавила је државна агенција ИСНА, позивајући се на команданта Револуционарне гарде Мухамеда Али Џафарија.

Данас није било вести о новим протестима у Техерану, где је полицијско присуство велико, док су се провладине демонстрације одржале у другим иранским градовима.

На стотине људи ухапшено је у оквиру мера против нереда, који су у четвртак почели протестом у граду Машхаду против економске политике председника Хасана Роханија, који се залаже за ближе везе са Западом.

Нереди су се, међутим, од тада проширили и на друге градове, а демонстранти су почели да протестују против ширег верског и политичког естаблишмента, па чак и против врховног вође, ајатолаха Алија Хамнеија.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 04. јан 2018, 01:14)
z6so [нерегистровани]

Није крај!

Ирански народ каже када је крај! А тренутна иранска власт ће ускоро да оде.

(четвртак, 04. јан 2018, 00:42)
anonymous [нерегистровани]

Piransahr

Ako pogledate mapu videcete da je grad na samoj granici sa Irakom i Turskom, tromedja gde zive Kurdi, i tu su 95% stanovnika Kurdi, to nema nikakve veze sa antivladinim protestima nego su Kurdi navuceni i ohrabreni teritorijim koju kontrolisu u Iraku i pokusavaju da love u mutnom.
Ne valja im posao, olupace im se o glavu.

(среда, 03. јан 2018, 21:58)
anonymous [нерегистровани]

persijska zima

Nema interneta nema instrukcija nema obojene revolucije. Nije mi jasno kako je zapad ovde bio toliko ogoljeno brzoplet. Oni drugi dan daju medijsku podršku, takmiče se ko će prvi ići u javnost i ponavljati jedno te isto. Kakva sednica SB, a neredi i napadi na kasarne i policiju završili?