Временске непогоде узимају жртве у САД, очекује се ветар снаге урагана

Најмање 16 особа у САД преминуло је ове недеље у несрећним случајевима у вези са хладноћом од Тексаса до Нове Енглеске. На америчком североистоку се од сутра очекује ветар снаге урагана – такозвани "циклон бомба", као резултат брзог опадања притиска, што ће донети и обилне снежне падавине.

Амерички југоисток засула је ледена киша, суснежица и снег, а власти су позвале људе да остану у својим кућама док се милиони људи суочавају с леденим температурама, преноси Си-Ен-Ен.

Школе на југоистоку су махом затворене, тек неколико месеци након што су се нашле у сличној ситуацији због претњи од урагана, а полиција је позвала возаче да се клоне путева у региону, јер нису навикнути на врсту временских услова каква је уобичајена за североисток, наводи АП. 

Пет особа је изгубило живот у Висконсину, четворо у Тексасу, од којих два бескућника у Хјустону, једна у Северној Дакоти и једна у Мисурију.

У граду Њујорку температура је испод нуле још од Божића.

Снег је покрио чак и Флориду, а од Мејна па до Флориде у свакој држави на Источној обали издато је барем једно метеоролошко упозорење на зимску олују или вејавицу.

Због неуобичајене хладноће на Флориди затворени су тамошњи универзитети и водени паркови у Орланду, а власти су отвориле десетине склоништа.

У Талахасију на Флориди снег није падао још од 1989. године, а у Пенсаколи су се фонтане претвориле у ледене скулптуре, напомиње америчка телевизија.

У међувремену, гувернер Џорџије Нејтан Дил прогласио је ванредну ситуацију у 28 округа.

Под снегом и ледом нашли су се и јужни градови као што су Савана и Чарлстон у Јужној Каролини, за које је то прилично неуобичајена појава.

број коментара 0 пошаљи коментар