Трамп: Санкције почињу да делују, ракеташ први пут жели да разговара

Амерички председник Доналд Трамп оценио је да евентуални разговори између Северне и Јужне Кореје имају "мешовит потенцијал", а да санкције уведене Пјонгјангу почињу да делују.

"Санкције и други притисци почињу да остављају велике последице на Северну Кореју. Војници опасно беже у Јужну Кореју", написао је Трамп на Твитеру, преноси Ројтерс.

"'Ракеташ' (Rocket man) сада жели да разговара са Јужном Корејом први пут. То је можда добра вест, а можда и није – видећемо!", додао је Трамп алудирајући на севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Јужнокорејски министар за уједињење Чо Мјонг Гјон предложио је раније да се идуће недеље у пограничном месту Панмунџом одрже преговори на високом нивоу с владом Северне Кореје, а та понуда је уследила након што је Пјонгјанг наговестио могућ дијалог, иако остаје при својим нуклеарним амбицијама.

Министар Чо је на конференцији за новинаре изразио очекивање да се две Кореје фокусирају на питање учешћа севернокорејске делегације на Зимским олимпијским играма у Пјеонгчангу, које почињу следећег месеца, током преговора који би, према његовом предлогу, могли да буду одржани 9. јануара, преноси Ројтерс.

У међувремену, амбасадорка САД у УН Ники Хејли запретила је строжим мерама ка Пјонгјангу, ако Северна Кореја изведе још једну ракетну пробу.

"Чули смо да се Северна Кореја можда спрема за још једну ракетну пробу. Надам се да се то неће догодити", рекла је Хејли, пренео је Ројтерс.

Она је додала да ако се то и догоди, САД ће морати да уведе јаче мере ка севернокорејском режиму.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво