Турска: Споро стиже обећана помоћ ЕУ за сиријске избеглице

Значајан део средстава која је Европска унија обећала за помоћ сиријским избеглицама у Турској још није пребачен турским министарствима и међународним организацијама надлежним за задовољење потреба избеглица, саопштило је турско Министарство за ЕУ.

Од укупно шест милијарди евра, односно 7,20 милијарди долара, колико је договорено у два споразума из 2015. и 2016. године, свега 1,78 милијарди евра пребачено је турским министарствима и међународним организацијама одговорним за спровођење пројеката, прецизира се у саопштењу, преноси Ројтерс.

"Док је Турска искористила више од 30 милијарди долара својих националних фондова за потребе Сиријаца који су у Турској приближно седам година, значајна свота од три милијарде евра коју је ЕУ обећала у новембру 2015. заправо није искоришћена у пракси", истиче турско Министарство.

Како наводи, од 1,78 милијарди евра колико је ЕУ до сада пребацила у Турску, 1,3 милијарде прослеђено је међународним организацијама, 270 милиона Министарству образовања, 120 милиона Министарству здравља и 12 милиона Министарству унутрашњих послова.

Ипак, то нису средства која се активно користе за задовољење потреба сиријских избеглица, напомиње Министарство.

"Нажалост, механизми расхода кад је реч о фондовима ЕУ не функционишу брзо", закључује се у саопштењу.

Турска је раније тврдила да би било лакше дати новац директно влади, што је ЕУ одбацила уз аргумент да хуманитарну помоћ увек прослеђује посредством специјализованих агенција и невладиних институција како би директно стигла до оних којима је потребна.

У замену за средства за сиријске избеглице, путовања без виза и обновљене напоре у приступању ЕУ, Турска је пристала да сарађује у заустављању прелазака миграната преко Егејског мора и враћању оних који нису квалификовани да добију азил.

Међутим, односи између Турске и Запада погоршали су се прошле године, при чему званичници ЕУ наводе да Турску чека дуг пут до чланства у том блоку и безвизног режима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи