Ко ће платити обнову Ирака?

Скоро четири километра дуж западне обале реке Тигар у Мосулу готово да нема ниједне читаве грађевине. Уске улице Старог града у Мосулу су натрпани пејзаж поломљеног бетона и метала. На сваком квадратном метру у том граду леже тоне шута, чији је велики део помешан са експлозивом и неексплодираним справама, пише АП.

Три године рата са екстремистима Исламске државе довеле су до уништења огромних делова северног и западног Ирака, за чију обнову ће, како процењује влада у Багдаду, бити потребно око 100 милијарди долара.

Најразоренији град је Мосул, где, према проценама Уједињених нација, око 40.000 кућа треба поново изградити или обновити, пренела је агенција АП.

Око 600.000 становника не може да се врати у град, у којем је пре сукоба живело око два милиона људи.

Биће потребне године да се рашчисте рушевине, а Мосул је само делић слике рушевина које су за собом оставили екстремисти Исламске државе.

Ирачка војска и коалиција предвођена САД успела је да отера екстремисте широм земље, али цена победе је превисока, навела је америчка агенција.

Ирак очекује да у обнови помогну Саудијска Арабија и друге заливске земље, као и Иран.

Уједињене нације обнављају делове инфраструктуре у двадесетак ирачких градова, али новац за то представља делић онога што ће бити потребно.

Трампова администрација саопштила је да неће да плати масовну обнову.

Већина урађених ствари догодила се као резултат рада појединаца који су личну уштеђевину искористили да обнове куће и продавнице најбоље што могу.

Скоро сваком месту или граду који су држали исламисти потребна је обнова у мањем или већем степену.

Агенција АП истакла је да се 2,7 милиона Ирачана вратило у места из којих су побегли због екстремиста и борби, али да више од три милиона не може да се врати у своје домове и да се налази по камповима.

Корупција и оштре верске поделе чине ствари још тежим, навела је АП.

Подручја са највише уништених грађевина и инфраструктуре су већински сунитска, док у влади у Багдаду доминирају шиити.

Страхује се да, ако сунитска популација осети да је напуштена и остављена да се бори за себе у разореним градовима, оклевање може да доведе до нове генерације екстремиста.

Ако се Мосул не обнови, то ће довести до поновног рађања тероризма, закључио је председник општине Мосул и саветник за реконструкцију провинције Ниниве Абдулсатар ел Хабу.

број коментара 13 пошаљи коментар
(петак, 29. дец 2017, 10:25)
anonymous [нерегистровани]

sud

A kada će se osnovati sud za Islamsku državu i ostale terorističke grupe?Red bi bio da krivično odgovaraju za Siriju i Irak!

(петак, 29. дец 2017, 09:25)
anonymous [нерегистровани]

Sve je unapred

rezirano i planirano jos pre pocetka "ratovanja" zasto se o Libiji nista ne cuje jer je sve pod kontrolom tako i sa drugim zemljama pa i balkanskim.Kad im nesto zasmeta organizuju sudove, sve je instrumentalizovano un i ostale organizacije sto normalan gradjanin i ne primeti, zasto pustaju sve te izbeglice preko mediterana to je deo dugorocnog plana.

(петак, 29. дец 2017, 08:55)
Mile [нерегистровани]

Irak

Ko će platiti izgradnju Iraka pa valjda amerikanci jer su ga oni i razrušili da bi uzimali naftu.

(петак, 29. дец 2017, 08:54)
anonymous [нерегистровани]

Resenje

Pa onaj ko je u svetu, a posebno u Severnoj Africi bio uzrok svih sukoba ratova i razaranja, SAD sa NATO-Company. Inace oni su poznati po placanju odstete i do sada.

(петак, 29. дец 2017, 07:58)
anonymous [нерегистровани]

Milosrdni andjeo

Platice im Amerika isto kao sto je platila razaranja i ubistva po Srbiji.

(петак, 29. дец 2017, 03:47)
Branko [нерегистровани]

Ko ће платити обнову Ирака?

Iračani,sa ono malo ne pokradene nafte ,što je ostalo iza amera i NATO članica?

(петак, 29. дец 2017, 03:26)
Branko [нерегистровани]

 Ko ће платити обнову Ирака?

E sad, pa ne može sve ameri i NATO članice da ruše, nedužne ubijaju još i da prave, ne ide?

(четвртак, 28. дец 2017, 22:32)
anonymous [нерегистровани]

Naplata

"Platice" to zapad, ali tako sto ce svoj materijal slati koji ce placati svi oni koji nisu duzni to uraditi. To im je i cilj, da razruse pa da oni prave za novac Iracana i tako samo u krug. Tako se i bogate, svetske sile postaju pljackom drugih naroda dok je npr Rusija sve sto je dostigla, dostigla na pravi nacin, a ne pljackajuci kao zapad!

(четвртак, 28. дец 2017, 22:22)
anonymous [нерегистровани]

Знамо ко неће платити

Можда се не зна ко хоће, али се добро зна да Америка, Француска или Британија то сигурно неће платити. А дуг за наплату ће вероватно испоставити Немачкој ако се план за реизградњу Ирака буде одвијао у оквирима ЕУ, ако не, онда ће се све пребацити на УН како би 99% земаља (међу којима и Србија) чија војска никад није крочила у Ирак платило све то.

(четвртак, 28. дец 2017, 21:12)
Bata [нерегистровани]

A mozda?

A mozda ce na kraju biti da su Rusi za sve krivi.