УН прогласиле Трампову одлуку о Јерусалиму ништавном

Генерална скупштина УН је на ванредној седници, са 128 гласова "за" и девет "против", прогласила америчко признање Јерусалима као престонице Израела ништавним. Од гласања се уздржало 35 земаља, пренеле су агенције.

На заседању Генералне скупштине УН усвојена је резолуција којом се од америчког председника Доналда Трампа тражи да повуче одлуку о Јерусалиму.

Резолуцију је предложила Палестина, након што су САД у понедељак у Савету безбедности УН уложиле вето на сличну резолуцију коју је тада подржало 14 осталих чланова Савета.

Усвојену резолуцију су, уз Палестину, предложили Турска, као председавајућа самиту Организације за исламску сарадњу, и Јемен, који председава Арапској групи у УН.

У резолуцији се наводи да је Јерусалим "питање коначног статуса" и потврђујују се 10 резолуција Савета безбедности о Јерусалиму које су усвојене још од 1967, укључујући захтеве да се коначни статус тог града мора решити у директним преговорима између Израела и Палестинаца.

"Било какве одлуке и акције које би измениле карактер, статус или демографски састав светог града Јерусалима немају правног ефекта, ништавне су и неважеће те се стога морају одбацити", стоји у резолуцији.

У тексту се "захтева да се све државе повинују резолуцијама Савета безбедности које се тичу светог града Јерусалима и да не признају ниједну акцију нити меру која би била противна тим резолуцијама".

Kaко је ко гласао 

Када је реч о томе како је која земља гласала, занимљиво је да су примаоци позамашне америчке помоћи, међу којима су Египат, Авганистан и Иран, подржали резолуцију, игноришући претњу председника Трампа обуставом финансијске помоћи уколико гласају за резолуцију, примећује АП.

Девет земаља које су рекле "не" резолуцији у Генералној скупштини УН су САД, Израел, Гватемала, Хондурас, Микронезија, Науру, Палау, Маршалска острва и Того.

Међу 35 земаља, колико их је приликом гласања било уздржано, америчка агенција навела је Аустралију, Аргентину, Канаду, Колумбију, Хрватску, Чешку Републику и Мексико.

АП напомиње да је 21 од укупно 193 државе чланице УН била одсутна, укључујући Кенију, Грузију и Украјину, за које америчка агенција напомиње да су у блиским везама са САД. Разлог одсуства можда се може пронаћи у порукама које је Америка упућивала пре гласања.

"Многе земље од нас узимају стотине милиона, чак и милијарде долара, а онда гласају против нас. Нека гласају против, сачуваћемо много новца. Баш нас брига", рекао је председник САД Доналд Трамп.

Иначе, од земаља из окружења, против америчке одлуке гласали су Србија, Словенија, Македонија и Црна Гора, док су уздржане биле Босна и Херцеговина и Хрватска.

Опречне реакције на усвајање резолуције

Портпарол палестинског председника Махмуда Абаса поздравио је као "победу за Палестину" исход данашњег гласања у Генералној скупштини УН.

"То гласање је победа за Палестину. Наставићемо напоре у УН и свим међународним форумима у циљу окончања ове окупације и успостављања наше палестинске државе са источним Јерусалимом као својом престоницом", рекао је Абасов портпарол Набил Ебу Рдаинах, преноси Ројтерс.

Са друге стране, из кабинета израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа саопштено је да Израел одбацује одлуку УН и изражава задовољство великим бројем земаља које нису гласале за ту одлуку.

Израел је, у истом саопштењу, захвалио америчком председнику Доналду Трампу на недвосмисленом ставу у корист Јерусалима и "земљама које су гласале заједно са Израелом, заједно са истином".

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је рекао да очекује од администрације председника САД да без одуговлачења повуче своју одлуку о признању Јерусалима као престонице Израела  и одговара на претње Вашингтона.

"Господине Трамп, својим доларима не можете купити демократску вољу турског народа", поручио је Ердоган.   

Ердоган се путем Твитера захвалио на великој подршци на седници Генералне скупштине УН.

И турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да су чланице УН данашњим гласањем показале да "достојанство и суверенитет нису на продају".

Претходно је америчка амбасадорка у УН Ники Хејли запретила да ће САД "запамтити дан када су нападнуте у Генералној скупштини УН само зато што су оствариле своје право суверене земље", истакавши да никакво гласање у УН неће променити америчку одлуку о Јерусалиму.

Ники Хејли је, на ванредном састанку Генералне скупштине УН, запретила државама чланицама УН (193) и самим Уједињеним нацијама да ће им САД обуставити финансирање уколико Генерална скупштина усвоји резолуцију којом се одлука америчког председника Доналда Трампа о признавању Јерусалима за престоницу Израела прогласи "ништавном и неважећом", преноси АП.

Хејлијева је нагласила да "никакво гласање у Уједињеним нацијама неће ни у чему променити" одлуку САД да преместе своју амбасаду у Израелу у Јерусалим, додавши да ће та одлука бити спроведена "јер је исправна".

"Сједињене Америчке Државе ће запамтити овај дан кад су нападнуте у Генералној скупштини само због тога што су оствариле своје право које имају као суверена земља", поручила је Хејлијева.

Како је истакла, САД ће се тога сетити и када буду поново позване да дају највећи светски допринос Уједињеним нацијама.

"И сетићемо се тога када нас многе земље буду позвале, као што то често чине, да плаћамо још више и да употребимо свој утицај у њихову корист", упозорила је Ники Хејли.

Како је закључила, данашње гласање "ће утицати на начин на који Американци гледају на УН и на земље које не поштују САД у УН".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво