Каталонци се припремају за сутрашње регионалне изборе

У Каталонији ће сутра бити одржани ванредни регионални избори, за које се многи надају да ће решити једну од најгорих криза протеклих деценија у Шпанији, која је избила након што је та покрајина прогласила независност, што је довело до тога да Мадрид смени локално руководство и закаже изборе.

Анкете предвиђају да ни партије које се залажу за независност, нити оне које се залажу за јединство Шпаније, неће успети да обезбеде већину гласова.

Као највероватнији исход види се парламент у чијем саставу ниједна странка нема апсолутну већину и вишенедељна натезања око формирања нове регионалне владе, преноси Ројтерс.

Референдум о отцепљењу Каталоније од остатка Шпаније одржан је 1. октобра, уз противљење Мадрида.

Каталонски парламент изгласао је 30. октобра независност, након чега је шпански Сенат одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом.

Поред тога што је распустио владу Каталоније, Рахој је распустио и регионални парламент и заказао регионалне изборе за 21. децембар.

Од када је распуштена каталонска влада, смењени председник каталонске владе Карлес Пуђдамон и четири бивша члана каталонске владе бораве у Белгији, а за свом петорицом издати налози за хапшење под оптужбом за побуну и злоупотребу фондова.

Шпанија је, касније, повукла међународни налог за њихово хапшење, али Пуђдамон је из Брисела водио кампању за регионалне изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи